За загальним правилом, обмін посвідчення водія, у тому числі виданого уперше, проводиться без складання іспитів.

Про це пише Ліга.Закон.

МВС наказом від 22 травня 2020 року № 408 оновило Інструкцію про порядок приймання іспитів для отримання права керування транспортними засобами та видачі посвідчень водія, у якій визначено умови та порядок обміну посвідчення водія.

Посвідчення водія, у тому числі видане вперше, може бути обміняне:

– у зв’язку із закінченням строку дії;

– у разі непридатності його для подальшого користування (зіпсоване, записи не читаються тощо);

– у разі зміни персональних даних особи (прізвище, ім’я, по батькові, стать);

– за бажанням особи (з метою уточнення персональних даних, продубльованих літерами латинського алфавіту, зміни відцифрованого образу обличчя особи тощо).

Документи

Обмін посвідчення водія здійснюється за заявою особи. До заяви додаються документи, визначені підпунктами 1 – 4 та підпунктом 6 (у разі зміни персональних даних особи) пункту 9 розділу I цієї Інструкції.

Обмін посвідчення водія, у тому числі виданого вперше, проводиться без складання іспитів, крім випадків, передбачених абзацом другим пункту 6 цього розділу.

Правила щодо обчислення строків

Під час обміну посвідчення водія, виданого вперше, до закінчення строку його дії особі видається нове посвідчення, яке вважається таким, що видане вперше, із зазначенням дати закінчення строку дії посвідчення, що підлягає обміну. Дворічний строк дії посвідчення водія, яке особа отримала вперше, обраховується з дати, зазначеної у графі 4а посвідчення водія.

Умови

Під час обміну посвідчення водія, виданого вперше, після закінчення строку його дії уповноважений працівник ТСЦ МВС перевіряє відомості про застосування адміністративних стягнень або кримінальних покарань у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, учинених особою протягом двох років.

Результат такої перевірки фіксується в заяві та засвідчується підписом уповноваженого працівника ТСЦ МВС, який її проводив.

У разі встановлення факту застосування адміністративних стягнень або кримінальних покарань у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху матеріали перевірки долучаються до заяви.

Обмін посвідчення водія, виданого вперше, після закінчення строку його дії проводиться без складання іспитів за умови невчинення особою протягом двох років з дати видачі посвідчення водія вперше адміністративних правопорушень чи кримінального правопорушення, передбаченого статтею 286 Кримінального кодексу, або вчинення не більше двох адміністративних правопорушень у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху.

У разі вчинення особою протягом двох років з дати видачі посвідчення водія вперше трьох і більше адміністративних правопорушень у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху або визнання особи винною у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого статтею 286 Кримінального кодексу, без застосування до неї позбавлення права на керування транспортними засобами обмін такого посвідчення здійснюється із складанням теоретичного і практичного іспитів за вищою категорією транспортного засобу, зазначеного в посвідченні водія.