Найближчим часом пальне може подорожчати на 1-1,5 гривню за літр, включно із зрідженим газом.

Про це пише APnews.

Глава Бюро комплексного аналізу та прогнозів Сергій Дяченко заявив, що серйозного підвищення чекати не варто. Хоча і підкреслив, що той же вибух в Бейруті, так чи інакше, дестабілізував ринок.

«Після ситуації в Лівані ціни підскочили. Адже це досить дестабілізуючий факт. Але не можна сказати, що це довгостроковий тренд. Я не думаю, що ця ситуація серйозно позначиться на цінах», – зазначив експерт.

За словами Сергія Дяченка, на сьогоднішній день є певний тренд на підвищення: після пандемії починається пожвавлення економіки, і це вже позначилося на незначному зростанні цін. Але не прогнозує при цьому глобального зростання вартості палива як в Україні, так і в світі.

«Буде і у нас невелике підвищення, але серйозного очікувати не варто. Єдине – будуть сезонні підвищення, вони завжди є. Навесні і восени це звичне явище», – пояснив експерт.

Директор «Консалтингової групи А-95» Сергій Куюн зазначив, що в найближчий місяць є потенціал для зростання по всіх марках нафтопродуктів. Викликано це як ослабленням курсу гривні, так і досить високими цінами на нафту в світі.

«Я не виключаю зростання в межах 1-1,5 гривні на літрі всіх марок палива, включаючи зріджений газ. Спрогнозувати довгостроково дуже складно, так як дуже багато факторів впливають на цей ринок і вони дуже швидко змінюються, відповідно змінюються і ціни. Але ось в межах місяця ситуація очікується така», – сказав Сергій Куюн.

Також зазначив, що ціни на ринку нафти стримуються певними фактами. Зокрема тим, що ще з весни залишилися запаси.