Якщо інспектор «виписав» штраф у службовому автомобілі без проведення розгляду справи, такий штраф є незаконним.

Про це пише Дорожній Адвокат.

Всім відома стандартна ситуація, коли інспектор зупиняє водія за порушення ПДР, переписує дані з посвідчення водія (або забирає документи з собою), відлучається до свого службового автомобіля і там зачиняється. Через декілька хвилин інспектор повертається та вручає водієві складену за невідомих обставин постанову про накладення штрафу.

У одній із таких стандартних ситуацій, водій не погодився із тим що інспектор обмежився формальним заповненням постанови у своєму службовому автомобілі. У зв’язку з цими порушеннями водій звернувся до суду.

Суди першої та апеляційної інстанції дослідили, що водій дійсно порушив ПДР. Однак погодились із аргументами водія щодо неприпустимості формального складення постанови у службовому автомобілі без проведення розгляду справи.

Зокрема П’ятий апеляційний адміністративний суд у рішенні від 05.08.2020 нагадав департаменту патрульної поліції як повинна проводитись процедура розгляду справи. Зазначив, що «згідно з ч. 1 ст. 279 КУпАП розгляд справи розпочинається з представлення посадової особи, яка розглядає дану справу.

Частиною 2 вказаної статті встановлено, що посадова особа, що розглядає справу, оголошує, яка справа підлягає розгляду, хто притягається до адміністративної відповідальності, роз`яснює особам, які беруть участь у розгляді справи, їх права і обов`язки. Після цього оголошується протокол про адміністративне правопорушення. На засіданні заслуховуються особи, які беруть участь у розгляді справи, досліджуються докази і вирішуються клопотання».

Розглядаючи матеріали справи суд зробив висновок, що «патрульна поліцейська фактично не здійснювала розгляд справи про адміністративне правопорушення у вищевказаному порядку та лише склала оскаржувану постанову, перебуваючи у службовому автомобілі» (Дослівно).

Таким чином, навіть якщо Ви порушили ПДР, це не звільняє інспектора від обов’язку дотриматись процедури розгляду справи, як це передбачено статтею 279 КУпАП.

Якщо ж інспектор обмежився формальним складенням постанови без проведення розгляду справи, такий штраф є незаконним та підлягає скасуванню! Навіть якщо водій дійсно порушив Правила дорожнього руху.