Зняти з облiку авто "не на ходу" набагато простішеНепоодинокi випадки, коли автiвка з тих чи iнших причин не може їхати чи вже не придатна до експлуатацiї. I тут перед водiями постає проблема, бо ж не вiдомо, що робити з такими машинами.

Зазвичай їх ховають десь далеко на власному обiйстi або ж продають на запчастини. Проте є й iнша причина, через яку
власники таких машин хочуть зняти її з облiку, пише газета «Експрес». Мовляв, якщо на людину зареєстровано кiлька автiвок, вiд неї можуть вимагати сплачувати на них податок. I не важливо, у якому станi цi транспортнi засоби.

Тож як правильно повестися з цим непотребом, куди звертатися, якi документи пiдготувати, аби зняти автомобiль з облiку? Цiкавимося у Василя Барановського, провiдного спецiалiста кадрового забезпечення в сервiсному центрi обласного МВС.

— Що ж робити тим, хто має у своїй власностi непридатнi автiвки?

— Якщо власник автомобiля не знiмає її з облiку, бо думає, що з цим багато тяганини i великi затрати часу, то помиляється. Для цього вiн повинен звернутися до спецiалiстiв сервiсних центрiв МВС — i вже за 20 хвилин таку автiвку можна зняти з облiку.

— Якi документи треба для цього надати?

— Якщо власником є будь-який громадянин країни, вiн повинен надати паспорт, iдентифiкацiйний код, свiдоцтво про реєстрацiю автотранспорту, номернi знаки.

Якщо власником є пiдприємство, тут перелiк дещо iнший. Потрiбно мати наказ органiзацiї на списання транспортного засобу, доручення на право проведення операцiї в сервiсних центрах МВС, паспорт громадянина України (довiреної особи), iндентифiкацiйний код (довiреної особи), акт списання транспортного засобу форми О/С-4 у двох примiрниках i номернi знаки.

Номернi знаки й реєстрацiйнi документи здають до сервiсних центрiв МВС. Варто знати, що вивiльненi пiсля зняття з облiку транспортних засобiв у зв’язку з їх вибракуванням складовi частини, що мають iдентифiкацiйнi номери, залишаються в розпорядженнi власникiв. Сервiснi центри, за бажанням i зверненням власника машини, видають на такi складовi частини довiдки встановленого зразка.

— Таку автiвку потрiбно якимось чином показати фахiвцям?

— Вибракуванi транспортнi засоби пiдприємств знiмають з облiку на пiдставi затверджених актiв, а автомобiлi громадян — за заявами їхнiх власникiв. Зняття з облiку в таких випадках проводиться без огляду транспортних засобiв. Така послуга цiлком безплатна та забирає небагато часу.

document.write(«»);