У Верховній Раді знаходяться на розгляді 3 законопроекти щодо доступного розмитнення автомобілів. Вони передбачають упорядкування структури акцизного податку та внесення відповідних змін до Податкового та Митного кодексів.

В законопроектах пропонують:

– звільнити від сплати акцизного податку нові та вживані транспортні засоби з 1 січня 2021 року.

– звільнити від сплати акцизу вже в 2020-му учасників і ветеранів АТО, які ввозять один легковий автомобіль або вантажний повною масою до 3,5 т. За такими ж правилами вони можуть ввезти автобус або причіп для особистого користування, пише Finance.ua.

Вигоду порахували на прикладі автомобіля 2005 року випуску з об’ємом двигуна 2 тис. см³ – 2 л. Припустимо, що ціна, за якою було придбано цей автомобіль, становить € 3 тис. вік такого авто – 14 років, тому віковий коефіцієнт – 14, коефіцієнт об’єму двигуна – 2, базова ставка – € 50. Множимо – отримуємо € 1,4 тис.

Якщо до цього додати мито – € 300 і ПДВ – € 600, отримаємо € 2300. Тобто, в цьому випадку розмір акцизу виявився більшим, ніж половина всіх витрат на митне оформлення, а розмитнення в цілому – трохи менше первісної вартості авто.