Кабмін планує надати працівникам поліції більше відповідних повноважень. Відчують такі зміни і бізнес, і громадяни.

Що і як пропонують змінити і чого очікувати всім зацікавленим сторонам, розповів Mind партнер Esquires, керівник практики кримінального права та захисту бізнесу, адвокат Опанас Карлін.

Зважені та НЕщасливі

З 20 червня по 31 серпня Кабінет Міністрів України доручив Національній поліції разом з Державною службою України з безпеки на транспорті (Укртрансбезпеки) сформувати робочі групи вагового та габаритного контролю. Проголошена мета – недопущення руйнування доріг у період підвищеної температури повітря.

Як наслідок – по Бориспільському шосе в бік Києва маємо затори з вантажівок у нічний час – робочі групи працюють сумлінно. Але такі заходи можуть бути не тимчасовими. Враховуючи заяву президента під час візиту в Запоріжжя, є вірогідність ліквідації Укртрансбезпеки з переданням повноважень цього органу поліції на постійній основі.

Якщо звернутись до Закону України «Про Національну поліцію» – знаходимо 30 пунктів повноважень поліції, які є лише основними. У Положенні про національну поліцію завдань перелічено ще більше – понад 60.

Перевантаження правоохоронних органів виглядає як ризикована пропозиція, оскільки якість роботи залежить і від її кількості. Можливо, кількість штрафів при проходженні вагово-габаритного контролю дійсно збільшиться, але чи допоможе це зберегти дороги – питання риторичне.

Нас наздоженуть?

Не набуло широкого розголосу прийняття у першому читанні (не хвилюйтесь, буде ще два і закон можуть не прийняти) законопроєкту №2695 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за окремі правопорушення у сфері безпеки дорожнього руху. Ідея законодавця – зменшити кількість небезпечних ситуацій на дорозі. Якщо вчитатися, можна знайти нові та розширені повноваження поліції, окремо хочемо вказати на чотири «тривожні дзвіночки»:

Все як у кіно

Тепер поліціянти можуть не тільки зупинити транспортний засіб, але й вимагати у водія:

  • тримати руки в полі зору поліціянта і не виходити з транспортного засобу без дозволу;
  • вимкнути двигун транспортного засобу та вийняти ключ із замка запалювання (у разі наявності);
  • передати для перевірки посвідчення водія, реєстраційний документ на транспортний засіб, а у окремих випадках – страховий поліс (причому прямо в руки, а не просто показати);
  • увімкнути аварійну сигналізацію;
  • вийти з транспортного засобу;
  • виконувати інші вимоги або розпорядження поліціянта (тобто перелік не є вичерпним).

Чим більше у поліції повноважень щодо вас при зупинці – тим більше з них буде використано, що звучить не дуже надихаюче. Тим більше, оскаржувати перевищення повноважень поліції у цій ситуації буде складно. У продовження пропонуємо вам для роздумів наступні запропоновані новації.

Гра у хованки

Якщо зараз поліціянти можуть лише попрохати відчинити багажник і викликати слідчо-оперативну групу при відмові, то законодавці хочуть надати можливість повноцінно оглядати багажник, салон та капот і взагалі усе, що не потребує розібрання транспортного засобу.

Причому замість понятих – фіксація нагрудною камерою поліціянтів. Фактично, йдеться про повноцінний огляд замість поверхневої перевірки транспортних засобів будь-яких водіїв, а не лише правопорушників.

Чи варто взагалі говорити про ризики введення таких змін, особливо коли нагрудна камера вимкнена?

Незаплановане рандеву

Пропонується введення нової, універсальної підстави зупинки – перевірка водіїв на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння в межах профілактичних заходів на підставі акту керівника поліції. Тобто такий акт може бути випущений чи не на постійний основі і по усій території України – законодавство так вчинити не забороняє. Наявність у працівників поліції такого акту у паперовому вигляді не вимагається – достатньо опублікування на сайті Національної поліції.

Це означає, що законослухняному громадянину в перспективі цілком реально запізнитись на літак чи потяг через таку несподівану зупинку.

До речі, для перевірки вищезгаданих документів працівник поліції не зобов’язаний доводити, чи була зупинка транспортного засобу законною. На це вказує постанова Верховного Суду у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду від 25 вересня 2019 року в справі №127/19283/17.