Часто штраф за порушення ПДР можна отримати навіть якщо Ви нічого не порушували.

Про це нагадує Дорожній Адвокат.

Однак саме по собі Ваше особисте переконання про незаконність штрафу не є підставою для його скасування. Скасувати штраф може лише компетентний державний орган.

Тому, якщо на Вашу думку штраф накладено безпідставно, Ви маєте право його оскаржити у встановленому законом порядку.

На оскарження постанови про накладення штрафу передбачено надзвичайно стислі строки – лише 10 днів з дня винесення постанови. Тому зволікати не варто. В разі пропуску зазначеного строку з поважних причин цей строк може бути поновлено.

Якщо постанова поліції не оскаржена у передбачені строки, вона набирає законної сили і Ви автоматично вважаєтесь порушником, навіть якщо фактично не скоювали правопорушення.

Оскаржити постанову ви можете в одну з 2-х інстанцій: або до управління патрульної поліції або в суд. Водій самостійно обирає інстанцію оскарження. Проте, якщо ви оскаржите штраф до управління поліції, ви можете втратити право на звернення до суду.

За подання скарги до управління поліції Ви не сплачуєте жодних зборів. Якщо ж оскаржуєте постанову до суду, то з березня 2020 року потрібно сплатити судовий збір у розмірі 439,40 грн. У разі задоволення позову, судовий збір повертається.

Позовна заява може бути надіслана поштою або подана безпосередньо до суду. Водій може обрати суд або за місцем управління патрульної поліції або за своїм місцем проживання.

Явка в суд не є обов’язковою, за Вашим бажанням справа може бути розглянута в суді і без Вашої присутності. Рішення буде надіслано судом Вам поштою.

Якщо суд скасує постанову поліції, то ви не є порушником.