Чиновникам підвищили пороги декларування автомобілівВерховна Рада прийняла закон про електронне декларування з поправками Президента. Тепер для цінного рухомого майна, зокрема автомобілів, пороги декларування збільшені в два рази, пише autocentre.ua

Відповідно до поправок Президента України, для цінного рухомого майна, зокрема автомобілів, пороги декларування збільшені в два рази – з 50 до 100 мінімальних зарплат.

Верховна Рада України (ВРУ) в цілому прийняла закон №3755 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей подання посадовими особами декларацій про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру в 2016 році» з пропозиціями президента України Петра Порошенка. Відповідне рішення підтримали 278 народних депутатів.

Зокрема, пропозиціями президента передбачено:

1. Запровадження електронного декларування вже в 2016 році, починаючи з вищих посадових осіб, суддів та прокурорів.

2. Кримінальна відповідальність за недостовірні відомості у деклараціях вводиться в 2016 році, як передбачалося раніше. Одночасно сама відповідальність ослаблена – вона настає, якщо сума невідповідності перевищує 250 мінімальних заробітних плат (м.з.п.), тобто понад 300 тис. грн. Передбачаються альтернативні висновки санкції.

3. Введення адміністративної відповідальності за недостовірні відомості в декларації на суму від 100 до 250 м.з.п., тобто понад 140 тис. грн.

4. Визначення членів сім’ї декларанта залишається без змін.

5. Для цінного рухомого майна пороги декларування збільшені з 50 м.з.п. до 100 м.з.п., а для витрат – до 50 м.з.п.

6. Вилучено вимогу вказувати контрагентів з операцій декларанта. При цьому на запит НАПКА декларант повинен обов’язково їх надати.

7. Визначено порядок виправлення декларації: «протягом семи днів після подачі декларації суб’єкт декларування має право подати виправлену декларацію».

8. Визначено обов’язок НАПКА проводити перевірку декларації «на підставі інформації, отриманої від фізичних та юридичних осіб, із засобів масової інформації та інших джерел, про можливе відображення в декларації недостовірних відомостей».

document.write(«»);