У країнах Європи за порушення правил дорожнього руху штрафи можуть сягати від 300 до 500 євро.

Штрафи для водіїв за перевищення швидкості більш як на 50 км на годину мають бути підвищені у 6,5 раза. Як передає кореспондент УНІАН, про це заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко заявив на прес-конференції.

Він нагадав, що в липні поточного року Верховна Рада у першому читанні ухвалила законопроект №2695, яким передбачається збільшення штрафів за перевищення швидкості у понад 50 км за годину у 6,5 раза.

“В цьому законопроекті закладено підвищення у 6,5 разів штрафів за брутальне перевищення швидкості. На сьогодні той, хто перевищив швидкість на більш як 50 км, платить лише 510 грн. Ми запропонували штраф 3 тис. 400 грн. Це при тому, що в Європі за таке порушення штраф може сягати й 300, і 500 євро”, — сказав він.

Хронологія  подій

13 липня Верховна Рада ухвалила в першому читанні проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за окремі правопорушення у сфері безпеки дорожнього руху (№ 2695).

Законопроектом пропонується встановити, що окремі правопорушення, вчинені в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом ліків, що знижують увагу та швидкість реакції, караються позбавленням волі на строк від 7 до 12 років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк від 7 до 10 років.

Також пропонується встановити, що перевищення швидкості більш як на 50 км на годину карається штрафом у розмірі 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (3 тис. 400 грн).

Крім того, планується встановити, що вимога щодо передачі документів для перевірки не поширюється на водіїв, які отримали посвідчення після 2013 року або можуть пред’явити електронне посвідчення та реєстрацію на транспортний засіб.