ЛАЗ намагається подавати «ознаки життя»Власники переконують, що Львівський автозавод ще діє, пише auto.mail.ru

Нещодавно власник «Сіті Транспорт Груп» опублікував прес-реліз, де заявив про те, що в ЗМІ йде проплачена PR-атака на Львівський автобусний завод, а фотографії зруйнованих цехів заводу є знімками інших підприємств Львівської області.

Нагадаємо, мова йде про знімки Galinfo, які отримали журналісти видання, проникнувши на територію підприємства. На знімках цехів немає обладнання і навіть елементів оздоблення – лише голі стіни з графіті і слідами невеликих пожеж.

Те, що цех ЛАЗу по вулиці Стрийській не може працювати, підтверджують і прості львів’яни. З вулиці легко зрозуміти, що цехи давно занедбані.

Однак у Львівського автозаводу є і трохи площ, що знаходяться в менш жалюгідному стані. У грудні туди навіть змогли пройти колишні працівники ЛАЗу разом з представниками виконавчої служби і поліцією.

“Ми бачили 8 кузовів туристичного півтораповерхового автобуса ЛАЗ-5208 і 13 тролейбусів. Також ми бачили опечатані приміщення, де стояли транспортні засоби. Ми вважаємо, що це не просто кузови, а готові вироби, проте ні нас, як колишніх працівників, ні виконавчу службу до них не пустили”, – Людмила Присяжнюк, керівник Вільної профспілки «автобусобудівники».

Працівники впевнені, що автобуси були зроблені ще в 2011 році для виставки в Ганновері і знаходяться в розшуку як власність боржника. Однак перевірити номери агрегатів завадила охорона.

У Львівській облраді також знають, що деяка частина майна ЛАЗу збереглася. За словами депутата Вікторії Довжик, зараз власність заводу розділена між різними юридичними особами, і деякі з них володіють не руїнами, а справжніми цехами. При цьому виробництво там все одно не ведеться, підкреслила Довжик.

У лютому депутати Львівської міськради підтримали ініціативу Довжик звернутися до генерального прокурора і міністра МВС з вимогою проконтролювати розслідування справи ЛАЗу і захистити інтереси держави. Там вже давно домагаються націоналізації підприємства.

Тим часом, на ЛАЗі вважають київську і львівську муніципальну владу своїми ворогами, які намагаються за рахунок «піар – війни» уникнути необхідності платити за рахунками.

“«Рятувати» ЛАЗ не потрібно, просто оплатіть чесно поставлену комунальну техніку, заплатіть людям заслужено зароблену зарплату, дайте повернути взяті на виробництво кредити і забезпечте прозорі конкурентні умови для роботи підприємства в Україні”, – Андрій Матвієвський, керівник юридичного департаменту.

Нещодавно ЛАЗ виграв справу проти КП «Київпастранс». Суд зобов’язав виплатити підприємству понад 118 млн грн за поставлені раніше тролейбуси-гармошки. Договір про їх постачання було укладено 21 травня 2012 року, але оплату ЛАЗ так і не отримав. У суді адвокати заводу довели, що «Київпастранс» мав достатньо коштів для своєчасного розрахунку.

Це рішення ляже на верх величезної стопки юридичних справ, пов’язаних з ЛАЗом, перше з яких з’явилося майже відразу після продажу акцій підприємства за 5,5 млн доларів, хоча вартість майна становила 500 млн доларів.