Донедавна правоохоронці мали право зупиняти авто, коли їм заманеться. Тепер право на зупинку регулюється законом.

Як повідомляє Дорожній Адвокат, у законі «Про національну поліцію» (далі Закон) спеціально передбачено 35-ту статтю, в якій виклали чіткий перелік підстав зупинення працівниками поліції автомобілів. Ця стаття Закону не дозволяє інспектору зупиняти будь-які автомобілі і будь коли, а лише при наявності конкретних законних підстав. Основні підстави це 1) порушення ПДР і 2) очевидні ознаки, що свідчать про технічну несправність автомобіля. На жаль, не всі працівники поліції звикли до цієї норми закону та продовжують діяти за «старими» правилами.

Окрім конкретних підстав зупинки в Законі прописано і чіткий алгоритм дій інспектора під час зупинення автомобіля.

Зокрема, частина 2 статті 18 Закону зобов’язує інспектора, звертаючись до водія, назвати своє прізвище, посаду, спеціальне звання та пред’явити на її вимогу службове посвідчення.

Після цього, відповідно до частини 2 статті 35 Закону інспектор зобов’язаний проінформувати водія про конкретну причину зупинки з детальним описом підстави зупинки, визначеної у цій статті.

Водночас, частина 1 статті 18 Закону зобов’язує поліцейського дотримуватися законів та не порушувати прав водія. Водій має право на отримання інформації хто саме його зупинив і за що саме зупинив. Також водій має право на безперешкодний рух за відсутності законних підстав для його зупинки.

Що стосується ситуації з боку водія, то якщо інспектор відмовляється представитись, пред’явити службове посвідчення чи не повідомляє конкретної підстави зупинки із перелічених у статті 35 Закону, він не має права надавати водієві подальші вказівки щодо пред’явлення документів, розгляду справи тощо. В іншому випадку водій має право невідкладно зателефонувати на 102 та повідомити про неправомірні дії працівників поліції.