Чому ціни на бензин не знизятьсяЦіни на бензин в Україні не знижуються на тлі падіння світових цін на нафту через низку внутрішніх факторів, пише nv.ua.

Як заявили в Міністерстві економічного розвитку і торгівлі, держрегулювання цін на нафтопродукти не введено. Оператори на ринку визначають ціни під впливом як зовнішніх, так і внутрішніх факторів.

Теоретично зниження цін на нафту повинно було б відобразиться і на паливі в країні, але цьому заважає суттєве знецінення гривні.

У міністерстві вважають, що логістичні і фінансові проблеми в умовах військових дій, змушують перевізників вкладати ризики в ціну. Також на ціноутворення впливає те, що економічні агенти зберегли свої очікування щодо девальвації курсу гривні.

Ще до факторів, які не дають знизити ціну відносять податки, в тому числі і збільшення акцизного податку.

У багатьох країнах також не спостерігається адекватного зниження внутрішніх цін на нафтопродукти відповідно до світових цін, – відзначили в міністерстві.

Нагадаємо, Антимонопольний комітет України знову звинуватив великі АЗС в ціновій змові. Звинувачення «полетіли» на адресу WOG, OKKO, Shell і SOCAR.