Як в Україні працює «схема» із сертифікації імпортних вживаних автомобілів.

Обсяг ринку обов’язкового техогляду та сертифікації транспортних засобів в Україні складає декілька мільярдів гривень щорічно. Але держбюджет роками на отримує сотні мільйонів гривень податків з цього непрозорого ринку.

Розповім про типову схему, як зазвичай це відбувається в українському ринку сертифікації транспортних засобів.

Так, за даними Генеральної прокуратури України, три компанії, ймовірно, за підтримки працівників державної фіскальної служби України та чиновників Міністерства інфраструктури України, щорічно ухилялися від сплати податків на суму близько 100 мільйонів гривень.

Вони приховували від оподаткування дохід в розмірі від 2400 до 100 000 гривень за кожний виданий сертифікат, яких протягом року оформили близько 60 000.

Про це свідчить зміст ухвали від 25.07.2019 № 757/38999/19-к слідчого судді Печерського районного суду м. Києва, постановлену за клопотанням прокурора відділу Генеральної прокуратури України про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю .

В обґрунтуванні клопотання зазначається, що Управлінням з розслідування особливо важливих справ Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні, в рамках якого невстановлені особи створили стійке ієрархічне об’єднання — злочинну організацію, до складу якої увійшли службові особи органів ДФС України, а також наближені до них засновники та службові особи суб’єктів господарської діяльності.

Зокрема, з метою забезпечення роботи зазначеної злочинної організації та отримання готівкових коштів було створено ряд діючих товариств, які здійснюють господарську діяльність та отримують від неї прибуток.

Керівники та посадові особи суб’єктів господарської діяльності, використовуючи зв’язки в органах ДФС, забезпечують безперешкодну роботу протиправних схем, завдяки чому митне оформлення експортних операцій здійснюється формально, і діяльність таких господарюючих суб’єктів, незважаючи наявні порушення, не перевіряється фіскальними органами.

Було встановлено, що з метою ухилення від сплати обов’язкових податків та платежів та вчинення інших злочинів створено три ТОВ, які здійснюють діяльність по сертифікації бувших у використанні транспортних засобів, ввезених на територію України.

При цьому товариства мають ряд відокремлених лабораторій (філій) в різних регіонах України.

При проведенні сертифікації транспортних засобів оплата від замовника приймається працівниками товариства готівковими коштами в розмірі 2 500 гривень за один автомобіль, ввезений з країн Європи, в розмірі до 4 000 доларів США за один автомобіль ввезений із США для звичайних громадян та в розмірі від 1 000 доларів США для постійних клієнтів, які завозять оптові партії з США.

При цьому сертифікати видаються на автомобілі, які не відповідають вимогам українського законодавства, зокрема відбувається видача сертифікатів на автомобілі із США без виправлення їх конструктивних особливостей (паски безпеки, світлові прилади та ін.) заборонених на території України.

Окремо надається послуга по видачі сертифікатів на автомобілі екологічного стандарту Євро-4 із зазначенням неправдивих відомостей, що вони відповідають стандарту Євро-5.

Оскільки ввезення транспортних засобів стандарту нижче Євро-5 на територію України заборонено.

Грошові кошти за послуги з сертифікації вносяться на особисті розрахункові рахунки в банківських установах, відкриті членами злочинної організації, а також їхніми родичами та знайомими.

В подальшому довірена особа з філіалу в кінці кожного робочого дня забирає готівку та везе її до банківської установи де власноручно заповнює платіжні доручення про внесення готівки на розрахунковий рахунок від імені кожного з клієнтів, який протягом дня проходив сертифікацію.

Однак в даних платіжних дорученнях зазначається вартість послуги в розмірі 100-150 гривень за один автомобіль, а різниця між фактично одержаними від замовників коштами та внесеними на розрахунковий рахунок переводиться у готівкову валюту і при накопиченні значної суми кур’єром доставляється в м. Київ де використовується членами та керівництвом злочинної організації на власний розсуд, в тому числі з метою фінансування злочинної організації.

Тим самим посадові особи даних компаній приховують від оподаткування дохід в розмірі від 2400 до 100000 гривень за кожний виданий сертифікат. Згідно наявної інформації протягом 2017 року таким чином оформлено близько 60000 сертифікатів.

Враховуючи суму доходу, приховану від оподаткування, є підстави вважати, що службові особи даних компаній ухилились від сплати податків на суму близько 100 млн гривень лише протягом 2017 року, при цьому така діяльність товариств продовжується і на даний час (нагадаємо, дата ухвали – 25 липня 2019 року – прим. Авт.).

Тобто, за рік працівники компанії видали 60 000 сертифікатів. Це по 165 сертифікатів в день, якщо рахувати, що компанії цілий рік працювали без вихідних.

Звісно, є питання і до державного органу, який уповноважував дані маловідомі компанії на здійснення сертифікації. Важко повірити, що чиновники Міністерства інфраструктурі України, які визначають і контролюють підприємства по сертифікації транспортних засобів, не були залучені в цю типову корупційну схему.Источник: https://biz.censor.net/m3223166