Парламент позбавляє українців можливості за помірними цінами купувати вживані автоПарламент позбавляє українців можливості за помірними цінами купувати вживані авто. Про це заявила народний депутат Оксана Юринець під час засідання Верховної Ради, пише socportal.info.

Юринець зауважила, що вчора парламент не проголосував за ухвалення проектів законів, що регулюють розвиток в Україні ринку вживаних авто. Зокрема, наголосила нардеп, Верховна Рада мала б ухвалити зміни до Податкового Кодексу, які би дали можливість платити справедливі податки при розмитненні авто. «Коли нам говорять, що це буде мати негативний вплив на бюджет, то це не так. Навпаки, це дозволило б збільшити надходження до бюджету на 1,1 млрд грн», — сказала Оксана Юринець.

За її словами, 2 млн українців після ухвалення відповідних законів мали б змогу купити за помірними цінами вживані авто на прикордонних територіях та вирішити низку соціальних питань. Зокрема, йдеться про забезпечення транспортом мешканців віддалених районів, де немає належного медичного обслуговування, шкіл та магазинів. «Сьогодні ця проблема стосується не лише мешканців прикордонних територій, а і всіх громадян України», — додала Оксана Юринець.

Вчора під час сигнального голосування в парламенті не знайшлося 226 голосів для ухвалення закону в першому читанні. Проектом закону «Про внесення змін до статті 189 Податкового кодексу України щодо стимулювання розвитку ринку вживаних товарів» передбачається наступне:

— виключення поняття однорідності для цілей статті 189 Податкового кодексу України;
— запровадження справедливого застосування податку на додану вартість до операцій на ринку вживаних товарів (зокрема вживаних транспортних засобів), що полягає в оподаткуванні маржинального доходу, тобто різниці між ціною продажу та документально підтвердженою ціною придбання вживаного товару;
— розширення кола суб’єктів, що можуть залучатися до операцій купівлі-продажу вживаних товарів із застосуванням спеціального правила визначення бази оподаткування відповідно до абзацу другого пункту 3 статті 189 Податкового кодексу України.