На яких авто їздить поліція УкраїниУ 2015 році в Україні почалася реформа правоохоронних органів. Міняти МВС почали з представників правопорядку на вулиці – співробітників ДАІ і патрульно-постової служби. Їх замінили на патрульних поліцейських, пише famozio.com.

Крім форми, поліцейським давали і нові автомобілі. З цією справою України в першу чергу допомогло партнерство з Японією. Київ продав Японії квоти на викиди парникових газів, а Токіо на ці гроші пообіцяв півтори тисячі нових автомобілів Toyota. Частину з них – близько 350 – вже привезли в Україну в 2015 році.

Але на японських машинах справа не закінчилася. Керівництво МВС також масово купувало французькі автомобілі. Всього в 2015-му Міністерство внутрішніх справ купило для нової поліції близько 300 автомобілів Renault.

Допоміг Україні і Європейський Союз. В рамках програми контролю кордону між Польщею, Україною і Білоруссю поліція Волині отримала 38 пікапів Isuzu. Також поліцейським віддали Hyundai, які купували під «Євро-2012» для роботи в аеропорту «Бориспіль».

Toyota Prius

toyota-prius-police

У травні 2015 року уряд Японії передав Україні 348 автомобілів Toyota Prius. Машини призначалися для патрульної поліції Києва, яка, до речі, тоді ще навіть не вийшла на патрулювання вулиць столиці.

«Пріус» – це зовсім не подарунок Україні від Японії. Київські копи отримали «гібриди» в рамках так званого Кіотського протоколу. За цим протоколом українська влада передала японцям квоти на викиди парникових газів, які ми через розрухи в промисловості все одно не використовуємо.

Японці ж фактично розплатилися з нами автомобілями Toyota Prius, на яких тепер і їздить столична поліція.

Renault Dokker і Duster

renault-duster-patrol-police

У жовтні 2015 року парк патрульної поліції України поповнився ще майже трьома сотнями автомобілів. На цей раз двома моделями Renault. МВС купило 192 автомобілі Dokker і 104 машини Duster. Всього за «французів» міністерство заплатило 122,5 млн гривень.

Всі машини були куплені в однієї фірми – «НІКО». Компанія є офіційним імпортером Mitsubishi в Україні, а також в ролі дилера представляє ще кілька брендів, зокрема і Renault.

«НІКО» виграє тендери МВС далеко не перший раз. Саме ця компанія свого часу постачала для ДАІ Mitsubishi Lancer.

Renault Kangoo

У серпні 2015 року в Львові представили поліцейські Renault Kangoo. Тоді багато журналістів писали, що поліцейські пересядуть на «Рено Каблучок» – так цю модель називають деякі автомобілісти.

Насправді ж Renault Kangoo були закуплені у 2012 році ще для міліції Києва. Пізніше машини перефарбували під поліцейські і передали в Львів.

Hyundai Sonata

Ці машини раніше працювали таксистами в компанії Sky Taxi. Їх купували спеціально під «Євро-2012», щоб обслуговувати гостей, що прилітають до «Борисполя», і, відповідно, що відлітають з нього.

Чемпіонат з футболу пройшов, а машини виявилися не затребувані. Тому їх вирішили передати патрульної поліції. Всього «копам» віддали 85 таксомоторів Hyundai Sonata.

Частина з цих автомобілів зараз патрулює трасу Київ – Бориспіль.

Isuzu D-Max

police-isuzu-d-max

У вересні 2015 року незвичайні патрульні машини отримала поліція Волині. Їм дісталося 38 пікапів Isuzu D-Max. Ці машини офіційно в Україні навіть не представлені. Судячи з усього, купували їх в Польщі. А спонсорував покупку – Європейський Союз.

Машини були куплені в рамках спільного проекту з Польщею і Білоруссю. Виділяючи гроші, зокрема, на машини, ЄС намагається зробити кордон між собою і країнами колишнього СРСР безпечнішим.

Кожен Isuzu D-Max оснащений тепловізорами, фото- і відеокамерами і криміналістичними валізками.

Toyota RAV4

Цього автомобіля поки немає в парку патрульної поліції України. Його покупка тільки планується. Гроші на нього будуть виділяти все по тій же партнерській програмі з Японією, в рамках якої Україна отримала Toyota Prius.

Так, як і «Пріус», поліцейські Toyota RAV4 будуть гібридними. Терміни покупки автомобілів ще невідомі.