Запорізький автомобілебудівний завод може зупинити виробництво автомобілів із російських машинокомплектів після звернення народного депутата.

ЗАЗ суттєво покращив показники виробництва, коли у вересні стало відомо, що на українському заводі випускатимуть кросовер Renault Arkana. Хоча не можна сказати, що до цього ЗАЗ нічого не випускав, адже створювались невеликі партії комерційної техніки та автобусів.

Проте саме після появи Renault Arkana на виробничих лініях у Запоріжжі, багато хто заговорив про повноцінне відновлення автовиробництва в Україні.

Більш того, після презентації контракту марки Renault та ЗАЗа, стало відомо, що інший бренд Групи Renault теж бажає повернутися на ринок України. Йдеться про АвтоВАЗ.

Фактично, машини АвтоВАЗа ніколи й не залишали нашу країну та їхня наявність в автосалонах вимірювалась лише попитом на них.

Однак якщо раніше автомобілі російського виробництва можна було завозити в Україну без проблем, то з 1 липня 2019 року імпорт легкових (та вантажних теж) автомобілів був заборонений.

Тоді Постанова № 535 від 15 травня 2019 р. була доповнена переліком товарів, перерахованих в постанові «Про заборону ввезення на митну територію України товарів, що походять з Російської Федерації» багатьма товарними позиціями включаючи 8703 (легкові авто), 8704 (вантажні авто), 8705 (автомобілі спецпризначення) та 8711 (мотоцикли).

Але основний імпортер в Україну автомобілів АвтоВАЗ, Торговий Дім «Укравтоваз», розпочав великевузлове збирання машин на ЗАЗі, про що стало відомо ще на початку року.

Проте більшого резонансу ситуація набула, коли на ЗАЗ зібрали першу партію Renault Arkana. Й, звісно, вона була створена за аналогічною схемою з великовузловим збиранням. Хоча суттєво приросту об’єму випуску в українського заводу не сталося лише 248 машин у вересні й 178 – у жовтні.

Тим не менш, кілька народних депутатів на чолі із Робертом Горватом направили до Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля депутатське звернення стосовно заборони імпорту автомобілів та їхніх комплектуючих із Російської Федерації.

Депутати просять продовжити дії постанови Кабінету Міністрів України від 30.12.2015 № 1147 «Про заборону ввезення на митну територію України товарів, що походять з Російської Федерації», та постанови Кабінету Міністрів України від 30.12.2015 № 1146 «Про ставки ввізного мита стосовно товарів, що походять з Російської Федерації».

Також запропоновано внести шасі та кузови для моторних транспортних засобів (товарні позиції 8701-8705 за товарними позиціями 8706, 8707 згідно з УКТЗЕД), що походять з Російської Федерації до переліку товарів, заборонених до ввезення на митну територію України.

Поки реакція Кабінету Міністрів України на це звернення невідома, але одна постанова державного виконавчого органа може зупинити зазначене великовузлове збирання з машинокомплектів на ЗАЗі. Пише Motorcar