Автомобільні експерти порталу “За кермом” склали список вживаних автомобілів, які іржавіють за кілька сезонів, інформує Твоя МАШИНА.

Ще років п’ятнадцять тому покупка майже будь-якого автомобіля з пробігом означала обов’язкову боротьбу з іржею на кузові. Середній рівень антикорозійної стійкості тоді був нижче. Зараз проблем з гнилими машинами стало помітно менше. Однак, як водиться, є винятки.

Chevrolet Lanos

Lanos свого часу виготовляли на заводі в Запоріжжі. Він був найдешевшою іномаркою на ринку. За роки досвіду стало зрозуміло, чим досягалася така дешевизна: автомобіль зроблений з тоненького металу, який до того ж слабо пручається корозії. Більшість Ланосів зараз хизуються дірами в підлозі, крилах і порогах. Мало того, в цій машині згнивають навіть такі елементи, як стійки кузова, рамка вітрового скла, лонжерони статі, моторний щит. Схильні до корозії навіть деталі підвіски! Загалом, знайти доглянутий екземпляр – велика проблема. А найкраще придивитися до інших моделей з більш довговічним кузовом.

Daewoo Nexia

У 1990-х і початку нульових Nexia, що випускалася в Узбекистані (1995-2016 р.в.) була бестселером. На вторинному ринку Нексія багато, проте знайти екземпляр в гарному стані проблематично.

До техніки серйозних нарікань не багато, а ось кузов виявився слабенький. Іржавіє все: двері, крила, пороги, капот і навіть дах. І якщо ви зустрінете Нексію без іржі, то її, швидше за все, тільки-тільки “підлаштували” для перепродажу. Через рік-два вона знову стане «дірявою». При цьому немає сенсу гнатися за рестайлінговою (з 2008 р) версією – вони гниють не менше. Але свіжі зразки можуть попастися в непоганому стані – в силу юного віку вони ще не встигли піддатися корозії.

Ford Mondeo

Наскільки класними були ходові якості у перших трьох поколінь моделі, настільки ж поганою у них була антикорозійна стійкість – іржавіли моментально. Третій за рахунком Mondeo виявився помітно більш стійким до корозії, проте і його є за що покритикувати.

Головне місце дислокації іржі Mondeo третьої генерації – кромка даху над вітровим склом. Якщо попередній власник не обклеїв проблемне місце захисною плівкою – пиши пропало. Інший розсадник іржі – колісні арки. Підкрилки тут часто прилягають нещільно, тому між ними і металом затримується волога. Також власники скаржаться на швидку втрату товарного виду хромованого декору.

Ssang Yong Actyon

На початку своєї кар’єри Actyon був дуже популярним – продажі обчислювалися тисячами. Не дивно, що їх зараз багато на вторинному ринку. Але тільки перш ніж купувати цю модель, треба сім раз подумати. І справа не тільки в періодичній відсутності деяких запчастин, але і слабкою антикорозійної стійкості кузова. До шести років багато Actyon здатні засмутити вогнищами іржі на колісних арках, дверях і навіть стійках даху.

Mitsubishi Pajero

З усього актуального модельного ряду «трьох діамантів» в наш антирейтинг, як не дивно, потрапив знаменитий японський позашляховик Pajero, який вже в п’ятирічному віці здатний засмутити появою іржі. Його днище оброблено антикорозійного мастикою лише частково – там, де метал залишився непокритим, часто зустрічаються «рижики». Також «цвітуть» рамки стекол і дверні прорізи – через недостатню твердість кузов перекошує на бездоріжжі і деталі труться одна об одну, що і призводить до корозії.

Звичайно, перераховані моделі при вдалому збігу обставин можна зустріти на вторинному ринку без вогнищ корозії.