Оглядач Марк Поллов прокоментував можливе здорожчання найдешевшого пального для автомобілів в Україні – скрапленого газу, пише akcent.org.ua.

Експерт зауважив, що на українських заправках почав стрімко зростати в ціні навіть скраплений газ пропан-бутан. За словами експертів, це пов’язано з перебоями у поставках російського газу і подорожчанням долара на внутрішньому ринку, за який імпортери купують газ за кордоном. Відповідно, уже у вересні цього року скраплений газ може зрости до 15 гривень за літр.

Оглядач нагадав, що лише протягом місяця ціна зрідженого газу на вітчизняних заправках зросла приблизно на 13% − із з 10,50 гривень 19 серпня до 12,95 гривень за станом на 14 вересня.

Пояснюючи причини цього подорожчання, експерти здебільшого нарікають на проблеми з російським газом, проте є і інші причині.

«Починаючи з червня трейдери стали все частіше нарікати на нерегулярні відвантаження, простої, перегляд обіцяних обсягів поставок. До нерегулярності додалося зросле споживання в самій Росії, яке підігріло попит і ціни всередині країни і перетягнуло частина поставок, підготовлених для експорт», − наголосила аналітик консалтингової компанії UPECO Олександра Сіренко.

У статті для Апострофа Поллов також нагадав, що подібна ситуація на українському ринку вже була минулого року, коли за літр автогазу продавці правили в середньому 14,30 гривень. Тоді це пояснювали падінням курсу національної валюти до 30 гривень за долар США.

За словами директора консалтингової групи А-95 Сергія Куюна, минулорічний антирекорд може бути побитий уже у вересні цього року: «З ресурсним наповненням реально туго − недобір газу близько 25% ринку, цей дефіцит і штовхає ціни вгору. Результати останніх аукціонів кажуть, що без всяких націнок газ на заправку потрапляє вже по 13,20 гривень за літр. Це означає, що теоретично його вартість в роздробі може вирости до 15 гривень за літр.

Тим не менше, експерти закликають українських автомобілістів не панікувати відразу, оскільки вже у жовтні ціна може значно обвалитися. Крім того, станом на сьогодні представники «тіньового ринку» автогазу і частина великих трейдерів (сумарно близько 70% ринку) не платять так званий роздрібний акциз, а це 1,17 гривень потенційної знижки на кожному літрі.