Віддати в приватне управління хочуть шість ділянок автодоріг.

Про якість українських доріг багато нецензурного може розповісти розповісти будь-який водій. Роки недофінансування, неякісний ремонт і недобросовісні підрядники зробили свою справу – 90% трас не відповідають нормативам. Тільки в поточному році на дорожнє будівництво витратять 100 млрд гривень, але і цього мало.

Через Рівненську область проходять дві автодороги, які планують віддати в концесію. Трасу М-06 приводили в порядок ще перед футбольним «Євро-2012». Зараз на дорозі чимало ям і є проблеми з освітленням. Водії навіть згодні платити за проїзд – аби можна було пересуватися безпечно і комфортно.

Ось тільки платних доріг в країні поки не очікується.

«Водії вже платять, заправляючи свої автомобілі. Вони платять певний відсоток з кожного літра в дорожній фонд», – говорить глава «Укравтодору» Олександр Кубрак.

Крім того, за цивілізованими стандартами, на кожній дільниці траси повинен бути вибір – їхати за гроші або безкоштовно.

«Мова йде про реконструкцію існуючих доріг. Тільки на декількох невеликих відрізках, можливо, буде нове будівництво. Зараз вводити платні дороги надзвичайно проблематично», – пояснює директор Центру транспортних стратегій Сергій Вовк.

«Законодавство для цього не готове. Тут крім концесії нам треба приймати ще й законодавство про оплату за проїзд, про платні дорогах», – додає міністр інфраструктури Владислав Криклій.

Відповідно, турнікетів і платіжних терміналів на концесійних трасах чекати не доводиться. Виявилося, що в Україні планують не звичайну концесію, а спеціальний альтернативний варіант.

«Класична концесія все ж має дохідну частину. Інвестор будує дорогу за власні кошти, обслуговує її протягом певного терміну дії договору. Вона платна – інвестор повертає гроші за рахунок зборів, які має на цій трасі», – говорить глава «Укравтодору» Олександр Кубрак .

В українському варіанті концесії інвестор просто буде отримувати платежі від держави – з того ж дорожнього фонду.

300 учасників з 40 країн світу вже представили пілотний проєкт такого співробітництва. Для початку на шести ділянках загальною протяжністю 1,5 тис. км, які з’єднують 10 областей:

ділянку дороги М-03 від Борисполя до Полтави;
ділянку дороги М-06 від Києва до Рівного;
маршрут від Дніпра до Кривого Рогу і Миколаєва (М-04, Н-11);
маршрут Ягодин – Ковель – Луцьк (М-07, М-19);
маршрут Харків – Дніпро – Запоріжжя (М-29, M-04, M-18);
ділянку дороги М-14 Херсон – Миколаїв.

Під їх реконструкцію Україна розраховує залучити 2 млрд доларів приватних інвестицій, які потім доведеться повернути. Але чи влаштують нинішніх потенційних інвесторів такі умови? адже спроби віддати дороги в концесію вже були, і не викликали у бізнесу великого ентузіазму. Зокрема, таке сталося на ділянці Львів – Краковець.

У чому ще, крім ремонту, полягає інтерес держави в концесії? В «Укравтодорі» впевнені, що це допоможе повернути Україну на карту світового автотранзиту. Адже зараз перевізники віддають перевагу тій же Білорусі. Джерело: segodnya.ua.