Автогаз подорожчав. На чому тепер вигідно їздити?У вересні в Україні подорожчали всі види пального, якими заправляють автомобілі: бензин, дизпаливо, автогаз і навіть електроенергія. Але найбільше піднявся в ціні пропан-бутан. Тому тепер перед потенційним автовласником знову постало питання: на якому пальному обрати машину, щоб не прогадати завтра?

Зниження курсу гривні та подорожчання сирої нафти на світових ринках укотре зіграло злий жарт з українськими автомобілістами. Після доволі тривалого періоду стабільності на ринку нафтопродуктів настали часи подорожчання. Причому збільшення цін відбувається не синхронно.

Автогаз – не самий вигідний

Найпопулярніший бензин А-95 і дизпальне, згідно з інформацією НТЦ «Психея», за останні два місяці в середньому подорожчали менше ніж на 1% – лише на 5-10 копійок за літр. А от вартість автогазу (пропан-бутану) з початку липня до початку вересня зросла на 33% – з 8,68 до 12-ти й більше грн за літр. Такі стрибки цін на газ відбуваються регулярно восени. В Україні дедалі більше електромобілів, але і їхнє пальне – електроенергія – теж зросла в ціні. Якщо влітку середній тариф для домогосподарств становив 0,99 грн, то з вересня – 1,29 грн за кіловат.

fuel_2

Щоб визначити, наскільки за три останні місяці змінилася вигода від їзди на різних видах пального у зв’язку з подорожчанням деяких їх видів, ми розрахували річні витрати автомобілів, які заправляються різними видами енергії. При цьому взяли за основу, що всі авто проїжджають по 20 тис. км на рік, а за витрату палива взяли показники в міському циклі.

fuel_3

Як виявилося, у зв’язку з різким подорожчанням автогазу витрати на експлуатацію автомобілів з ГБО різко зросли. Якщо три місяці тому річні витрати власника легковика С-класу з ГБО становили 19,1 тис. гривень, то у вересні – 25,4 тис. За цим показником витрати вже перевищили витрати власника дизельної машини аналогічного класу (за рахунок меншої витрати палива сучасних дизелів). А у власників дизельних легковиків через незначне подорожчання дизпалива за минулий період витрати на експлуатацію змінилися мало.

Настала черга гібридів

Цікаво, що до показників економічної ефективності дизельних машин і автомобілів з ГБО почали наближатися гібриди. Річні витрати цього типу авто, переваги яких за рахунок використання двох двигунів (бензинового і електричного) найбільше проявляються в міських умовах їзди, становлять 27,5 тис. грн. Тобто не набагато більше, ніж для дизелів і моделей з ГБО.
Звісно, до рівня економічності електромобілів (без урахування їх більш високої вартості і витрат на заміну батарей) поки не наблизився жоден автомобіль, що використовує вуглеводневі джерела пального. Щоб це сталося, кіловат електроенергії має коштує близько п’яти грн (за нинішньої ціни нафтопродуктів). Сподіваємось, цього не станеться.