З 01 лютого 2021 року в Україні може збільшитися податок на легкові авто, заявили в Кабінеті Міністрів України.

Зараз податок у розмірі 25 000 гривень сплачують власники авто віком до 5 років і вартістю в еквіваленті 375 мінімальних зарплат – 1,8 млн гривень. Кабмін пропонує знизити поріг до 200 мінімальних зарплат і підняти вік авто до 8 років. Таким чином доведеться платити за машину вартістю 1,2 млн гривень до її 8-ми річного віку. Зараз ця сума становить 36 000 гривень.

У зв’язку з підвищенням мінімальної заробітної плати, виходить, що за старими правилами з 2021 року платити б довелось за автомобілі вартість яких перевищує 2,2 млн гривень.

“Зазначені зміни пропонуються через те, що після збільшення розміру мінімальної заробітної плати у 2020 році перелік автомобілів, який розміщений на офіційному вебсайті Мінекономіки, скоротився майже в 1,5 раза порівняно з 2019 роком, що призвело до зменшення кількості автомобілів, які підлягають оподаткуванню”, – пояснюють у Міністерстві фінансів.
Міністерство розвитку економіки, торгівлі й сільського господарства до 1 лютого опублікує на своєму сайті список автомобілів, за які доведеться платити додатково. Також чиновники розробили спеціальний калькулятор, який дозволяє розрахувати вартість авто.