Водіям нагадують, що з настанням холодної пори року за керування транспортних засобом з невідповідними шинами, можна отримати штраф.

Правила дорожнього руху України забороняють керувати автомобілем з висотою малюнка протектора шин менш ніж:

– 1,6 мм для легкових автомобілів і вантажних з масою до 3,5 т;

– 1,0 мм для вантажних автомобілів з масою понад 3,5 т;

– 2,0 мм автобусів;

– 0,8 мм мотоциклів і мопедів.

Крім цього, забороняється користуватися транспортним засобом з шинами різних моделей, які мають різні малюнки протектора, а також пошкодження.

Усі ці заборони пов’язані з тим, що в зимовий період рівень ДТП зростає і тому виїжджаючи на дороги загального користування, водій, який порушує описані вище заборони, має усвідомлювати, що є небезпечним не тільки для себе і пасажирів, а і для інших учасників дорожнього руху.

Також він має враховувати те, що в разі зупинки патрульними, правоохоронці можуть перевірити стан шин. В разі, якщо висота протектора нижче, ніж прописано в правилах, інспектор має право виписати штраф в розмірі 340 грн.

Також поліцейський може тимчасово затримати транспортний засіб до заміни шин. В разі повторного порушення власником авто протягом року, водій може бути позбавлений права керування на строк від 3-х до 6-ти місяців.

Крім правоохоронців за висотою протектора стежать страхові компанії, які при такому стані шин відмовляють у поверненні страхових виплат при ДТП.