Вживані європейські авто українцям не по кишеніНадії на те, що після прийняття закону про скасування акцизу на ввіз вживаних автомобілів, кількість ввезених машин суттєво зросте, з тріском провалилися.

Навпаки, через ряд причин цей обсяг буде ще меншим, ніж у 2015 році. Про це на прес-конференції заявив генеральний директор Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів та дилерів (ВААІД) Олег Назаренко, повідомляє «Укрінформ”.

За його словами, законодавці не врахували такі фактори як зубожіння населення та зниження в середньому на 20% цін на вживані авто за останні три роки на внутрішньому ринку.

Назаренко пояснив, що зараз українці стали продавати більше автомобілів через девальвацію гривні і здорожчання пального. Крім того, на ринку повно машин, завезених з окупованих територій.

Очільник ВААІД звернув увагу і на той факт, що нині діючі законодавчі норми в Україні далекі від реалій ринку вживаних авто у Європі. Мовляв, наприклад, у Німеччині середній вік вживаного автомобіля – 7-8 років, проте за нашими законами, можна ввозити автомобілі не старіше 5 років, ціна яких і так висока.

Щоб покращити ситуацію, необхідні фіскальні послаблення. Якщо зараз українець може вивезти не більше 10 тисяч євро, яких недостатньо, аби придбати путній автомобіль, то в подальшому слід підняти поріг такого обмеження.

Другим кроком, на думку Назаренко, має стати скасування податків при ввезенні автомобілів, оскільки вони складають третину від їх вартості. Цілком вистачить символічного єдиного податку.