Українські водії отримують штрафи зафіксовані системами автоматичної фіксації або TruCAM, але є випадки коли ці штрафи можна оскаржувати, адже для рішення суду мають бути дотримані всі вимоги.

Про способи оскарження водіям розповів директор з інновацій адвокатського об’єднання “Juscutum” – Петро Білик.

Випадки в яких можна оскаржувати штрафи системи відеофіксації:

– Не зафіксовано чітке зображення транспортного засобу (його марку, колір, номерний знак), не зафіксовано водія, який перебував за кермом, і тим самим не отримано доказів перевищення швидкості саме цим автомобілем, чим порушено п.1 ч. 1 ст. 247 КУпАП України.
– З фото, доданих до постанови, неможливо ідентифікувати саме автомобіль водія, який отримав штраф, чим порушено статтю 280 КУпАП України.
– У постанові не вказані марка, серійний номер камери, за допомогою якої відбулася фіксація порушення, чим порушено ст.283 КУпАП України.
– Водієві не були роз’яснені права, не дали ознайомитися з матеріалами справи, не дозволили дати письмові пояснення, не надали докази, що саме він порушив ПДР, не дали права заявляти клопотання, не дали можливості скористатися юридичною допомогою адвоката. Все це є порушенням ст.268 КУпАП України (актуально для стаціонарних камер).
– Якщо у вас є будь-які докази, що в момент фіксації порушення ви перебували в іншому місці, в такому випадку також порушили ваші права, передбачені статтею 280 КУпАП України, і така постанова підлягає скасуванню.
– У постанові немає посилання на конкретний пункт ПДР, який був порушений, таким чином постанова не відповідає ст 283 КУпАП України.
– Відсутнє посилання на Інтернет-сайт, де можна ознайомитися із зображеннями про порушення, таким чином постанова не відповідає ст 283 КУпАП України.
– Автомобіль на фото є двійником, і у вас є які-небудь докази цього, наприклад, заява в поліцію, що також є підставою для скасування штрафу.
– Щоб оскаржити постанову про накладення штрафу, треба звернутися з позовом про оскарження постанови поліції до суду. В такому випадку допоможе фіхівець, який складе позовну заяву до потрібного суду, або ж можна скористатися одним із сервісів миттєвої підготовки документів до суду.

Перед тим, як сплачувати штраф варто переконатися, що постанова складена згідно норм законодавства, зазначають юристи. А також вони радять, не порушувати правил дорожнього руху та бути обережними на дорогах.