Починаючи з 2025 року Європейський Союз має намір ввести новий, більш жорсткий екостандарт для машин – Євро-7. Автомобільні експерти вважають, що цей крок не тільки зробить непотрібним виробництво бензинових і дизельних автомобілів, а і механічної коробки передач.

Видання Automotive News Europe, посилаючись на одного з інженерів концерну Volkswagen, повідомило, що в разі введення Євро-7 всі автомобілі доведеться оснащувати автоматичною коробкою передач. Це пов’язано з тим, що “автомат” – єдине в даній ситуації рішення, яке дозволить точно визначати зміну швидкості і оптимізувати споживання палива, а також рівень викидів.

Для розуміння, нинішній екостандарт Євро-6, який був введений в Європі в 2015 році (а в 2021-м оновлений вдосконаленим Євро-6D), передбачає рівень викидів оксидів азоту (NOx) на автомобільних двигунах не більше 80 міліграмів на кілометр, тоді як відповідно до норми Євро-7 цей показник має знизитися до 30 мг / км, тобто більш ніж в 2,5 рази. Крім того, очікується, що новий стандарт знизить рівень викидів вуглекислого газу (СО2) на 66%, а твердих частинок – в 6 разів.