Автолюбителі по-різному ставляться до цього питання: хтось віддає перевагу кожен раз заправлятися під горловину, а деякі доливають пальне в бак часто, але маленькими порціями. А як все ж робити правильно?

Почнемо з того, що обсяг бака у машин різний, і якщо в легковик влазить 40-50 літрів, то великий позашляховик може запросто вмістити вдвічі більше. Помножимо цю цифру на середню по Росії вартість палива в 23 гривні (приблизно стільки зараз коштує дизель і 95-й), і отримаємо розкид від 1000 до 2300 гривень. Погодьтеся, сума не маленька. І тут наш мозок може почати панікувати. Чисто психологічно багатьом людям важко відразу розлучитися з такою великою сумою грошей, а якщо те ж саме роздрібнити на кілька частин, то вже начебто виходить і не так дорого, хоча сума залишилася та ж. Цим прийомом, до речі, користуються продавці товарів в кредит: людині простіше цілий рік платити банку по 250 гривень на місяць (переплативши за відсотки тисячу), ніж відразу віддати 2000 гривень за умовний товар. Ось і багатьом водіям простіше заїжджати на заправку частіше і доливати палива на 250 гривень, хоча по факту різниці ніякої, а часу на це йде більше.

Але є ще один момент, чому сумнівна економія при заправці може виявитися згубною для паливної системи автомобіля. Це вода в баку. Так, так, в бензобаку будь-якого автомобіля є вода – це конденсат, який утворюється через різницю температур повітря, в якому завжди присутня волога, і палива. Вода, як більш важка фракція, накопичується на дні бака, тобто безпосередньо в зоні роботи бензонасоса. Тому бажано мінімізувати кількість того самого конденсату. А чим менше повітря в баку (і, відповідно, більше палива), тим менш активно утворюється конденсат. Тобто, пряме керівництво до того, щоб не економити на обсязі палива, що заливається на АЗС. Тим більше, що і економії-то з проекцією на кілометри пробігу ніякої немає. Інше питання, якщо треба заправитися, а грошей в кишені всього-нічого. Тут вже вибирати не доводиться.