Страхування автомобіля – найперша річ, про яку слід дбати водіям. Проте не всі компанії працюють за прозорими схемами – часто можна стати жертвою обману і витратити кошти на вітер, — пише Znaj.ua.
Нещодавно більше десятка постраждалих звернулися до українського страхового омбудсмена з інформацією про те, як страхові компанії практично легально відмовляють автовласникам у повній виплаті з автоцивілки (ОСЦПВ).
Найбільш розповсюджений обман деяких українських страхових компаній полягає в тому, що вони в заяві на виплату відшкодування пропонують потерпілому, який отримує відшкодування, поставити підпис в декількох місцях на папері. Відповідно, заявник змушений поставити свій підпис скрізь, де від нього вимагають.
Втім, виділена сума на ремонт авто після ДТП часто не покриває витрат водія. Згідно з законом, громадянин буде змушений звернутися по відшкодування до винуватця аварії.
За словами Юрія Чунихина, голови правління Українського страхового омбудсмена, щоб не потрапити в таку пастку несумлінного страховика, потрібно подавати в страхову не її заяву про виплату, в якому є даний пункт Про згоду, а розміщене на сайті МТСБУ.
Адже в статті 35 закону «Про обов’язкове страхування відповідальності власників транспортних засобів» прописаний винятковий перелік інформації, який повинен міститися в заяві на виплату страхового відшкодування.
Усі нові пункти, які додають страховики, не є законними, це тільки черговий спосіб обдурити водія.