Порядок державної реєстрації перереєстрації та зняття з обліку транспортних засобів в Україні змінився, інформує “Апостроф”.

16 грудня 2020 року відповідна постанова під №1273 була опублікована на урядовому сайті.

Затверджений членами уряду порядок реєстрації, перереєстрації та зняття з обліку транспортних засобів включає в себе велику кількість змін:

– Можливість реєстрації нових транспортних засобів прямо в автосалонах.

– Можливість подання документів для перереєстрації через “електронний кабінет водія”.

– Замовлення індивідуальних номерних знаків через “електронний кабінет водія”.

– Можливість оформлення договору купівлі-продажу, з використанням сервісу “електронний кабінет водія”.

– Заборона першої державної реєстрації мопедів придбаних до 23 грудня 2009 р. без документів про набуття права власності. (Раніше такі мопеди можна було реєструвати просто написавши заяву у Сервісному центрі МВС).

– Не допускається видача номерних знаків одного того самого типу з тим самим інформаційним змістом на два і більше транспортних засобів. (Раніше вантажівка, мотоцикл та легковий автомобіль могли мати однаковий номерний знак. Це викликає чимало помилок у системи автофіксації)

– У разі перереєстрації без зміни власника або на підставі свідоцтва про право на спадщину номерні знаки можуть перезакріплюватися за цими транспортними засобами (раніше номера міняли в обов’язковому порядку при кожній перереєстрації).

– Спростилась перереєстрація транспортних засобів на користь страхової компанії за які страхувальникам виплачена повна страхова сума.

– Перереєстрація транспортного засобу у зв’язку із заміною двигуна проводиться лише в разі зміни типу двигуна, його ваги, робочого об’єму і потужності. (Документи, що підтверджують законність придбання двигуна, не вимагаються).

– Розширено список причин для скасування проведеної державної реєстрації транспортних засобів (підробка номерних деталей кузова, махінації з документами, реєстрація обтяжених ТЗ, невідповідність митних документів)

– На транспортні засоби, власники яких виїжджають за кордон на постійне місце проживання, та транспортні засоби, що вивозяться за кордон у зв’язку з їх відчуженням, видаються свідоцтва про реєстрацію та номерні знаки встановленого зразка строком на два місяці.