Як часто треба замінювати моторну оливу? Яка кількість кілометрів оптимальна для заміни? Скоріше за все, ці питання задавали собі усі автовласники.

Автовиробники в сервісних книжках вказують пробіг для заміни мастила в 15 000 км. Але треба враховувати той факт, що на частоту заміни мастила впливають різні фактори, як то, умови експлуатації, технічний стан транспортного засобу, марка авто та виробник моторної оливи.
Фахівці станцій технічного обслуговування рекомендують здійснювати заміну мастила один раз на рік або кожні 10 000 км. Ці поради актуальні для стандартних умов експлуатації, коли двигун автомобіля під час руху встигає прогрітися, а середня швидкість пересування 70 – 80 км/год.

В умовах експлуатації транспортного засобу в місті моторна олива швидко “старіє” і окислюється, деградують присадки. Тому японські виробники, такі як Toyota, Mazda і Nissan рекомендують автовласникам орієнтуватися на 7 500 км або 3 – 6 місяців, а якщо авто долає маленькі відстані в 5 – 10 км, варто замислитися над інтервалом в 5 000 км.