Автомобільні експерти виділили 5 кращих старих позашляховиків, а також розповіли про їх головні проблеми.

Suzuki Grand Vitara, третє покоління – JT

Слабким місцем цієї моделі є передній редуктор, в який може потрапити вода при їзді по глибоких калюжах. Перемикачу режимів в роздавальній коробці також загрожує вода. Власники, які часто використовують Grand Vitara для бездоріжжя, зазвичай забезпечують додатковий захист від води в цих двох місцях. Модель підходить, як для поганих міських доріг, так і для бездоріжжя.

Toyota RAV4, III покоління – XA30

Проблемним місцем моделі є рульова рейка, яку зазвичай ремонтують приблизно на 50 000 км. Втулки розхитуються і пошкоджуються від ударів – а на українських дорогах вони більш-менш гарантовані – і рульовий зазор збільшується.

З мінусів можна відзначити лакофарбове покриття – воно відносно тонке і нестійке, легко дряпається. Подряпини слід видалити, щоб запобігти іржі.

В іншому автомобіль дуже надійний і практично не доставляє проблем власникам.

Honda CR-V четвертого покоління – RM1-RM4

Honda очолювала рейтинг надійності за версією TUV в цьому сегменті протягом десяти років. Однак в автомобілях ранніх версій (до 2013 року) виникає та ж проблема, що і в RAV4 – знос втулок рульової рейки. Але продаються вже готові ремкомплекти, так що міняти всю стійку не доведеться.

Зазвичай ці машини стійкі до корозії. Іржа найчастіше зустрічається під заднім склом і на порогах, а також в місцях, де дрібні камені дряпають не надто густу фарбу.

Але CR-V в будь-якому випадку не є серйозною машиною для бездоріжжя. Підвіска досить м’яка і при перевантаженнях ламаються петлі і з’являються проблеми з пружинами.

Mazda CX-5 першого покоління – KE

CX-5 була першою моделлю Mazda, розробленою відповідно до нової концепції японського Skyactive, спрямованої, перш за все, на максимальну легкість всіх компонентів і агрегатів в автомобілі. На вторинному ринку це звучить не дуже багатообіцяюче для покупця, але насправді перший CX-5 виявився досить надійним.

Проблеми є в дизельній версії авто, але якщо вибрати бензинову версію, то проблеми малоймовірні. Більшість власників проїжджають 200 000 і більше кілометрів без капітального ремонту, якщо не економлять на обслуговуванні. Динаміка версії 2.0 не надто вражає, але керованість дуже хороша.

Hyundai Santa Fe третього покоління – DM

В авто використовуються бензинові двигуни з найкращою репутацією – 2.0 Turbo, 2.4 MPI і 2.4 GDI (пропоновані в Америці 3.3 – велика рідкість на європейському ринку). Дизелі об’ємом 2,0 і 2,2 найчастіше доставляють проблеми. Масла споживають багато, фільтри DPF теж недовго служать. Особлива проблема – низька якість палива. Це призводить до виходу з ладу паливних насосів і клапанів системи рециркуляції вихлопних газів. Ремонт досить дорогий.

У автомобілів випуску до 2013 року картер заднього диференціала не надто міцний і легко може зламатися, особливо на бездоріжжі. Слабким місцем також є рульова рейка, яка починає деренчати через зношування втулки рульової колонки.