Депутаты поддержали законопроекты, которые обещают дешевую растаможку авто. Но евробляхеры недовольны. Что опять не так?

18 лютого Верховна Рада підтримала у першому читанні одразу два законопроєкти, які обіцяють дешеве розмитнення автомобілів – 4643-д та 4644-д. Як обіцяють автори, прийняття законів в цілому дасть можливість зменшити митні витрати власників євроблях до 1000 євро та назавжди покласти край цій проблемі.

Втім, запропоновані нардепами закони, не підтримують власники автомобілів на єврономерах, які в четвер вчергове зібралися під Радою. Також проти частина депутатів, екологи та автовиробники.

LIGA.net розбиралась, що саме нардепи пропонують власникам авто на європейській реєстрації у цих законопроєктах та чи зможе це нарешті розв’язати проблему блях.

Обіцяного три роки чекають

Два закони, завдяки яким планували покінчити зі схемою євроблях раз і назавжди, прийняли ще у 2018 році. Одним – запровадили нову формулу розрахунку акцизного податку та дали можливість розмитнитись за зниженими ставками, іншим – підвищили розміри штрафів до 170 000 грн за порушення термінів розмитнення.

Перший частково спрацював: розмитнити свої автівки за запропонованою схемою погодились 218 000 євробляхерів. Загалом в Україні, за даними ДФС на лютий 2018 року, налічувалося близько 425 000 таких авто. Ставки розмитнення залежать від ціни машини, її віку та об’єму двигуна – що старше та прожерливіше авто, то більше доводиться платити власникам на митниці. Часто навіть в рази дорожче, аніж коштувала сама машина. Тож чимало євробляхерів вирішили зачекати.

Тим паче, що з запровадженням в дію другого закону – про штрафи – влада не поспішала. Їх запуск влада відкладала п’ять разів.

А у грудні 2019 року навіть відбулася нарада за участі тодішнього прем’єр-міністра Олексія Гончарука, міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, міністра інфраструктури Владислава Криклія та голови громадської організації Авто Євро Сила Олега Ярошевича. На зустрічі уклали меморандум з умовою: поліція не чіпатиме євробляхерів, допоки Рада не ухвалить закони, які повинні зробити умови розмитнення доступнішими.

Але у жовтні 2020-го з’явилася інформація, що власників авто на єврономерах почали штрафувати на 170 000 грн на митницях, коли вони намагались виїхати з України. Згодом випадки порушення меморандуму з боку поліції почастішали – останній місяць запам’ятався «репресіями» в Харкові.

Розмитнити за 1000 євро

Загалом у Раді зареєстровано понад десять проєктів законів, які пропонують змінити ситуацію з євробляхами.

Законопроєкти 4643-д та 4644-д, які підтримали нардепи 18 лютого, дозволяють розмитнити передусім транспортні засоби з іноземною реєстрацією, ввезені в Україну до 31 грудня 2020 року з порушенням митних правил. Авто має відповідати стандарту «Євро-2» та вище, не бути завезеним з Росії чи окупованих територій, й розмитнити можна лише одне авто на одну людину. На це дається 180 днів.

«Для двох третин випадків вартість розмитнення авто не перевищуватиме однієї тисячі євро», – зазначив міністр інфраструктури Владислав Криклій.

Для розрахунку акцизу враховуватимуть вік авто, тип двигуна та його обсяг:

Ставка = Ставка базова + Vе + Fе

Залежно від віку авто базова ставка коливається від 0 до 150 євро (за авто віком до дев’яти років – ставка 0). Від об’єму двигуна ставки (Vе) варіюватимуться від 0,25 до 0,5 євро за 1 куб. см об’єму циліндрів двигуна. Для електрокарів та гібридних авто ставка (Fе) нульова, а власникам авто з ДВЗ доведеться доплатити ще 100 євро. Тож найбільше шансів розмитнити авто в межах тисячі євро мають власники малолітражок віком до 10 років.

Також доведеться сплатити штраф – на вибір:

— вивезти авто назад за кордон, не розмитнюючи його, і сплатити 8500 гривень штрафу;

— продовжити процедуру розмитнення, сплативши все ті ж 8500 гривень адмінпокарання.

«Людина сплачує цю суму, це ‒ разова акція, і ми більше взагалі не повертаємося до цього питання», ‒ пояснював напередодні один з ініціаторів проєктів, глава комітету податкової політики Данило Гетманцев.

Рішення Ради про підтримку законопроєктів вже привітав президент Зеленський – він назвав їх «розумним компромісом».

Згідно з розрахунками Офісу президента, таким чином розмитнити авто зможуть понад 500 000 автовласників.

Хто та чому проти

Перш за все, євробляхери. Вони пікетували парламент у день голосування з наполяганням про внесення на розгляд законопроєкту №3704. Документ повинен скасувати акциз при розмитненні авто взагалі (він займає найбільшу частку) та надати пільги на ввезення авто учасникам бойових дій. Однак документ від «бляхерів» так і не був винесений на розгляд ВРУ.

Розмитнення за формулою з 4643-д подекуди навіть дешевше, ніж в законопроєкті, який пропонує Авто Євро Сила – громадська організація, які відстоює права власників авто на єврономерах. Це в коментарі LIGA.net визнає співзасновник Авто Євро Сили Олександр Чернявський:

«Але такий принцип зняття податків неправильний. Якщо людина купила авто за 500 євро, то вона заплатить [за розмитнення] 1000 євро, тобто 200%. А якщо – Maserati за $100 000, то теж 1000 євро за розмитнення, а це всього 1%. Питання: де тут справедливість?»

Ще два суттєві недоліки 4643-д, на думку Чернявського, те, що він стосується лише єврономерів та не робить розмитнення дешевшим для всіх, а також не передбачає пільг.

«[Законопроєкти можуть] призвести до порушення конституційного принципу рівності громадян, які, наприклад, в різний час ввезли однакові вживані авто із-за кордону», – застерігають юристи громадської організації Юридична сотня. Зокрема, люди, які вже розмитнили свої авто раніше, можуть почувати себе обдуреними, або ж ті, хто завіз авто з початку 2021 року.

Проти закопроєктів також висловились в екологічному комітеті Ради, хоча це рішення мало лише рекомендаційний характер.

«Стимулювання ввезення і розмитнення старих авто коштують українцям чистого повітря вже сьогодні», – пояснили там.

Ще одна позиція в автовиробників: мовляв, при розмитненні за таких умов бюджет недоотримає 19 млрд грн.

«Більше того, при прийнятті законопроєктів півроку ввозити нові легкові автомобілі буде економічно невигідно, що теж негативно вплине на надходження до бюджету», – повідомили у Федерації роботодавців автомобільної галузі.

Коли євробляхи зникнуть?

То чи можливий компроміс між всіма учасниками ринку, щоб покласти край проблемі євроблях? Поки це викликає сумніви.

Законопроєкти № 4643-д та № 4644-д пройшли лише перше читання, далі їх чекає повторне обговорення у профільних комітетах Верховної Ради, а згодом – голосування в залі парламенту та підпис президента.

«Як показує практика, часто бувають випадки, коли законопроєкти легко «пролітають» перше читання у залі, а до другого читання або не доходять взагалі, або після змін у комітетах кардинально відрізняються від первісної версії», – зауважують в ГО Інститут досліджень авторинку.

У Авто Євро Силі готові вносити пропозиції до № 4643-д, щоб зробити його відповідним до своїх вимог, пояснив співзасновник Авто Євро Сили Чернявський:

«Та все ж збираємося просувати №3704 як стратегічний документ, оскільки, поки автомобіль не буде справді доступним, це породжуватиме нові схеми».