В Україні розширять повноваження поліцейських: чого чекати водіям14 жорстких законодавчих змін щодо розширення повноважень правоохоронців підготували Міністерство внутрішніх справ та Нацполіція. Зокрема, нові правила посилять відповідальність за залишення місця ДТП та удосконалять процедуру тимчасового затримання транспортних засобів.

Формальною підставою для запропонованих змін до законів України «Про дорожній рух» та «Про Національну поліцію» слугує інцидент у Дніпропетровську, де вбили двох патрульних поліцейських, – інформує dt.ua.

Відтак, нова концепція повноважень правоохоронців передбачає такі нововведення:

– Присутність двох свідків при огляді водія на наркотичне чи алкогольне сп’яніння не буде обов’язковою.

– Збільшиться термін адміністративного затримання осіб, які вчинили адміністративне правопорушення (не більше 24 годин).

– Водії будуть передавати, а не пред’являти правоохоронцям документи на перевірку.

– Заборонять виходити з автомобіля без дозволу поліцейського.

– Збільшиться кількість підстав для зупинки транспортного засобу (наприклад, за підозрою, що водій перебуває в стані сп’яніння або під впливом лікарських препаратів).

– Українських правоохоронців зобов’яжуть реагувати на злочини незалежно від посади, місцезнаходження і часу доби («принцип безперервності»).

– Від усіх громадян вимагатимуть «неухильного виконання вимоги поліцейського, крім явно злочинної вимоги або розпорядження». Оскаржити дії правоохоронця особа матиме право лише згодом.

Нагадаємо, в «Укравтодорі» планують запобігти руйнуванню українських доріг, ввівши оплату за дорогу та контроль ваги для вантажівок. Славомір Новак, новопризначений голова «Укравтодору», пояснив, що вирішти проблему можна зобов’язавши перевізників інвестувати в дороги, на яких заробляють гроші, оплачуючи користування ними, пристосовувати свій вантаж до можливостей дороги, не перевищуючи ліміт ваги вантажівки.