Так звані “пересічники” інших автовласників мають за дурнівВласники автомобілів на іноземній реєстрації блокують дороги, вимагають для себе преференцій, а поліція їм допомагає, пише Олесь ЗАДНІСТРОВСЬКИЙ на сайті pogliad.ua.

У вівторок, 22 листопада, колона недешевих авто на іноземній реєстрації ледве рухалася містом, заважала іншим учасникам дорожнього руху, а поліцейська машина очолювала цей кортеж.

Ініціатори акції за кілька днів повідомили міську раду, а ті своєю чергою патрульну поліцію, аби ті супроводжували колону та забезпечували громадський порядок. Ось так право на свободу в Чернівцях використали для влаштування антисуспільних дій.

Варто нагадати власникам цих автомобілів, що патрульна поліція (як і решта правоохоронців, органів влади, бюджетників) існують за рахунок сплати податків, зокрема і митних платежів. І коли хтось намагається уникнути цих сплат, порушує права свідомих громадян, відволікає правоохоронців від виконання своїх прямих обов’язків.

Нагадаємо, що минулого тижня Україною прокотилася хвиля акцій з блокування доріг та пунктів пропуску на кордоні. Ініціатори цього – власники транспортних засобів на іноземній реєстрації. Їх ще називають «пересічниками», бо вони нібито ввозять цей автомобіль в Україну нібито для транзиту.

Та насправді все набагато простіше – вони спокійно користуються ними всередині країни, кожного тижня перетинаючи кордон. Це спочатку відбувалося на кордоні у Закарпатській та Львівській областях, а згодом дісталося Буковини та навіть сусідньої Вінниччини.

У нашій області майже 60 автомобілів на кільці у Коровії заблокували трасу до пункту пропуску «Порубне» та до Чернівців. Їхні власники вимагали дозволили не п’ять днів перебувати в Україні, а цілий рік. За це вони «милостиво» навіть погоджуються сплачувати якісь кошти до бюджету. Мовляв, це неабияк допоможе бюджету і дозволить купувати українцям автомобілі за доступною ціною.

Чимало з них згідні скористатися пропозицією нашого земляка Геннадія Москаля (голови ОДА Закарпаття), який говорив про 10 євро на місяць і можна спокійно їздити на іноземній реєстрації.

– Пропозиція пана Москаля полягає в тому, щоб користувачі транспортних засобів на іноземних номерах сплачували 10 євро на місяць, і їх не змушували розмитнювати свої автомобілі, ввезені з-за кордону, – зауважила голова Комітету з питань податкової та митної політики парламенту Ніна Южаніна. – Ми дослухаємося до думки громадськості і потреби в блокуванні пунктів пропуску чи якихось інших акціях протесту немає. Це шлях в нікуди. Рішення обов’язково буде знайдено.

Відтак почалися перемовини між владою та мітингувальниками. Розглядають різні механізми врегулювання цих моментів. Тобто на догоду групці так званих мітингарів будуть змінювати законодавство.

Отже, після зустрічі з нардепом Южаніною та нашим земляком Максимом Бурбаком було окреслено кілька можливих варіантів. Зокрема, що ціна розмитнення варіюватиметься залежно від його вартості за кордоном. І її будуть міняти щороку.

Фактично вони шантажують владу, вимагаючи для себе особливих преференцій.

Але чому одні українці мають сплачуть усі необхідні платежі, або купують авто в салоні, а інші вимагають для себе послаблення – незрозуміло.

– Потрібно шукати якийсь компроміс, – вважає народний депутат Максим Бурбак. – Але абсолютно несправедливо, коли одні шукають шпарини в законодавстві, а інші сплачують усі необхідні платежі. Протестувальники кажуть, що таких нерозмитнених автомобілів в Україні до 600-700 тисяч, а на митниці називають абсолютно іншу цифру – 64 тисячі. Власники таких авто по кілька разів перетинають кордон і це створює картину масовості.

Пересічники попереджають, що доки їхні вимоги не виконають, акції будуть тривати. Фактично шантажують не лише владу (з них не убуде), а звичайних людей, які не такі «розумні», щоб уникати розмитнення.

– Відбулася низка нарад у комітеті з питань податкової та митної політики парламенту, щоб вирішити цю проблему, – розповідає народний депутат Іван Рибак. – Плата за тимчасове перебування цих авто в Україні має бути зовсім іншою, а не та сума, яку називають правопорушники. Не можу навіть уявити, щоб власники автомобілів на українській реєстрації блокували будівлю німецького уряду і вимагали їздити на автомобілях з іноземною реєстрацією.

Наразі за фактом перекриття дороги в селі Коровія розпочато кримінальне провадження. Сторожинецька місцева прокуратура здійснює процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за фактом групового порушення громадського порядку, що призвело до суттєвого порушення роботи транспорту. Відомості про цю подію внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ст. 293 КК України – групове порушення громадського порядку.