Такі плани були озвучені міністром інфраструктури України, пише avtoblog.ua.

І це навіть не всі плани, які були представлені під час круглого столу, присвяченого питанням перспектив розвитку електротранспорту, проведеного в Мінінфраструктури.

Глава відомства Володимир Омелян заявив, що при наявному кадровому і технологічному ресурсі Україна цілком здатна виробляти електричні автомобілі. У наступному 2017 році можливий прихід в країну не менше трьох стратегічних інвесторів з топ-10 виробників. У список цих «топів» потрапили: Тойота, Фольксваген, альянс Пежо-Сітроен, Дженерал Моторс, Хюндай, Форд, Хонда, Сузукі, Ніссан і Фіат.

У презентації, опублікованій на офіційному сайті міністерства, є інформація про наміри досягти до 2020 року частки електромобілів в загальному обсязі продажів транспортних засобів на ринку України в 15%. Для цього запропоновано знизити податки на імпорт (мито вже ліквідовано, залишаються ПДВ та акцизний збір), а також прибрати збір до Пенсійного фонду при першій реєстрації таких типів ТЗ.

Ці кроки допоможуть знизити загальну вартість електромобілів на 21,6%. Крім цього, пропонується тимчасово (до кінця 2020 року) прибрати податок на прибуток з продажу авто з нульовими викидами (мінус 20/30% від вартості ТЗ) і навіть надавати державний грант на покупку електромобіля в певній сумі. Правда, в презентації конкретна сума гранту не зазначена: можливо, вона буде визначена пізніше.

Виробникам електромобілів, якщо такі з’являться в Україні, будуть запропоновані наступні пільги: до кінця 2027 року нульове мито на імпортні комплектуючі, відстрочка в 180 днів для оплати ПДВ та особливі ставки податку на землю. Також автори презентації згадують і про батареї до електрокарів – використані в машинах тягові АКБ згодом будуть застосовуватися в батарейних накопичувачах, а після повного виснаження їх ресурсу – відправляти на переробку для часткового повторного використання матеріалів