Власники машин з іноземними номерами перекривають київські траси та вимагають негайно ухвалити зміни до Митного кодексу.
Вони дозволяють користуватись авто з іноземними номерами протягом року, не розмитнюючи його та не перетинаючи кордон.
В Україну можна ввозити авто, що були у користуванні, та спокійно на них їздити. Митні збори на них значно зменшили. Так у чому ж річ? Чому якісь люди вийшли на траси і протестують?
Річ у тім, митні пільги на авто мають сенс тільки, якщо вони біль-менш нові. Якщо автомобілі старші 7 років, то за кордоном вони можуть коштувати в межах 3-5 тисяч євро. Але розмитнення в Україні буде коштувати дорожче, ніж сама машина. Наприклад, для машинки з двигуном 1,8 літрів, яку ви зможете купити в Німеччині, скажімо, за 4 тисячі євро, розмитнення обійдеться приблизно в 6,5 тис. Ну і кому треба таке авто? Проте, існувало кілька способів порівняно легально користуватись дешевими іноземними машинами, не розмитнюючи їх та не змінюючи номери. Передусім, цими хитрощами користувались мешканці прикордонних областей.
За законом, будь хто може заїхати в Україну на машині з іноземною реєстрацією, але не довше, ніж на 5-10 днів. Потім треба знову перетнути кордон. Але якщо у вас є довідка, що ви захворіли, чи машина потрапила в ДТП або поламалася, то митниця може закрити на це очі. Коли ж митники спробували прикрити цю лавочку, то наразилися на численні протести місцевих.
Інший спосіб, якщо машина належить іноземцю, але українець записаний у співвласники авто. Тоді машиною можна користуватись цілий рік. Потім треба машину знов вивезти за кордон і ввезти в Україну. Зробити це має особисто той іноземець, на якого зареєстроване авто. Така схема теж доволі популярна у жителів Закарпаття, Львівської, волинської та Рівненської областей.
Ну і якщо ви офіційно працюєте за кордоном в іноземній фірмі, ви теж рік можете кататись Україною на машині з іноземними номерами.
Зрозуміло, що всі ці схеми вимагали зайвих зусиль, спеціальних зв’язків та сприяли корупції. Що, власне, автоматично збільшувало вартість «сірого» авто.
Але півроку тому низка нардепів пообіцяли внести зміни в Митний кодекс. Згідно планів, машини, старші 7 років з іноземними номерами можна буде ввозити на рік. Щомісяця треба буде сплачувати лише дрібну частку від вартості розмитнення такого авто. Зміни мали вступити в дію з 1 січня 2017 року.
Фахівці українського авторинку запевняють, що законопроект вкрай популістський. Відтак, розрахований на прихильність електорату. Всередині минулого року вірогідність дострокових парламентських виборів була досить великою. Проте, до кінця року стало зрозуміло, що перевиборів не буде. Відтак, потреба у популістських законах відпала.
А люди вже під нові правила накупили собі авто, побудували грандіозні плани. І тут Новий рік, а халяви нема! Шкода тільки, що ніхто їм не пояснив, що зміни до Митного кодексу напряму прив’язані до Бюджету. І автохаляви вони можуть чекати не раніше, ніж через рік.