Траси державного значення хочуть зробити платними для вантажних авто. Це дозволить поповнювати бюджет на 9 млрд гривень щорічно.

Міністерство інфраструктури підготувало проєкт закону про впровадження оплати за проїзд по дорогах державного значення. На засіданні Кабінету Міністрів 22 вересня його вже підтримали і незабаром направлять до Верховної Ради, інформує AmperCar.

Згідно із законопроєктом, платними стануть фактично всі дороги державного значення, але тільки для вантажних автомобілів масою понад 12 тонн. При цьому, не має значення: зареєстровано транспортний засіб в Україні чи за кордоном — платити доведеться всім.

“Тисячі кілометрів доріг в Україні будуються за рахунок коштів платників податків. При цьому тисячі кілометрів українських доріг отримують найбільше навантаження і зношення саме від вантажівок. Тому для них пропонується встановити оплату за користування дорогами загального користування”, — пояснив рішення уряду прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Список платних доріг, а також вартість проїзду буде щорічно затверджувати Кабмін. За попередніми даними, тариф становитиме 1-3 гривні за кілометр.

Нововведення дозволить щорічно поповнювати держбюджет України на 9 млрд гривень. Ці кошти спрямують на ремонт і утримання доріг.

На трасах впровадять радіочастотні мітки ідентифікації, також з’явиться електронна система оплати. Якщо перевізник не заплатить за проїзд, то його чекає штраф у 500 неоподатковуваних законом мінімумів (8500 гривень). При повторному порушенні ця сума зросте вдвічі — до 17 тис. гривень.