В останні декілька років українці завозять в країну переважно автомобільний мотлох. Про це свідчать дані сервісу «Опендатабот», повідомляє «Главком».

За інформації сервісу, 52% ввезених в Україну авто з 2019 року є старшими за 10 років. Для порівняння: з 2014-го до 2018-й середній вік ввезених автомобілів був менше ніж 5 років. Це був період до масових реєстрацій транспорту на єврономерах без пільгового режиму.

Спрощення митного оформлення, так званих, «євроблях» в Україні вперше було запроваджено наприкінці листопада 2018 року й остаточно завершилось на початку листопада 2021 року.

Внаслідок кількох хвиль пільгового розмитнення авто на «єврономерах» в країні удвічі виріс середній вік ввезених авто та значно збільшилась їх кількість.

З 2019 року по жовтень 2021 року в Україні було розмитнено рекордну кількість автомобілів – 1,6 млн.

«Ситуація з перевезенням старих автівок є вигідною для ЄС, але максимально не вигідною та нелогічною для України. Так в Україні заборонена реєстрація нових автомобілів класу Євро-4, натомість старі авто можна зареєструвати навіть, якщо вони відповідають стандарту Євро-2. Також в Україні не налагоджена утилізація старих авто, тож найближчим часом матимемо велику проблему з цим», – коментує ситуацію Олег Назаренко, голова Асоціації автомобільних імпортерів та дилерів України.

Про засилля старих автомобілів свідчать і дані асоціації «Укравтопром». За її даними, з січня до вересня 2021 року в Україну було ввезено 471,6 тис. легкових автомобілів. Як стверджують експерти асоціації, це рекордний показник.

Головною причиною рекордного показника імпорту автомобілів стало масове розмитнення «євроблях». До 11 листопада в Україні діяло пільгове розмитнення автомобілів на іноземних номерах.

За весь період дії спрощеної схеми легалізації «євроблях» українці заплатили 2,9 млрд грн. Було розмитнено понад 83 тис. автомобілів.