Експерти прогнозують, що в Україні дефіцит пального спостерігатиметься ще два-три місяці. За цей час нафтотрейдери мають виконати всі бюрократичні вимоги і налагодити постачання бензовозами.

Так вважає гендиректор та засновник Prime Group Дмитро Леушкін, пише «Апостроф».

За його словами, наразі в країні налічується до 500 бочок порожніх бензовозів, які могли б привезти пальне, однак Україна через низку причин їх не випускає.

«Причин мільйон — у когось немає екологічного сертифікату, комусь загалом оформлюють закордонні паспорти по кілька місяців. Усю цю бюрократію подолати у найкоротші терміни неможливо. На це піде 2-3 місяці, не раніше», — зазначає експерт.

Дмитро Леушкін зауважує, що українцям слід приготуватися до нестачі бензину та дизельного палива. Протягом найближчих місяців у кращому випадку клієнтам відпускатимуть пальне на АЗС по 5 літрів.

При цьому він з критикою ставиться до державного регулювання вартості пального.

«Сьогодні реальна ціна на оптовому ринку — 48,5 грн/л. На заправках ціна могла б становити 50-55 грн/л. Але таку ціну не можна ставити. Тому на стелах будуть нулі, такої ціни немає», — каже фахівець.

Також експерт додає, що попри обіцянки Міністерства економіки, нестачу пального на ринку не вдасться побороти за сім днів, адже уряд не консультується з учасниками ринку, так само наразі не йдеться і про спрощення бюрократичних процедур.

При цьому Кабмін скасував регулювання цін преміальних чи брендових сортів бензину і дизелю.