Сьогодні багато компаній змушені змінювати напрямок свого розвитку, підлаштовуючись під запити ринку. Зокрема, переорієнтація діяльності та запуск збирання кросоверів, можливо, допоможе повернутися на ринок українському заводу КрАЗ. Сьогодні він практично не випускає автомобілів: обсяг щорічного виробництва обчислюється одиницями чи десятками екземплярів. Незалежний дизайнер представив, як може виглядати перший кросовер КрАЗ-255 2022-2023 у випадку, якщо компанія дійсно зважиться його випускати. Розробник опублікував серію рендерів із зображенням цього автомобіля.

Незважаючи на те, що новинка поки що представлена у вигляді концепту, її появу у продажу виключати не можна. Річ у тім, що французький концерн Renault останніми роками демонструє бажання покращити свої позиції на ринку України. Досягти цього допоможе запуск локального виробництва своїх автомобілів. Для цього Renault може придбати частку у місцевому автозаводі. І одним із варіантів є КрАЗ, який у разі надходження відповідної пропозиції продадуть за низькою ціною.

При цьому Renault у разі реалізації такого плану запустить у виробництво кросовер, який коштуватиме менше за Kaptur. Це тому, що у всіх інших нішах французька марка представлена. А дорога модель, здатна конкурувати з Hyundai Santa Fe або іншими подібними кросоверами, не матиме високого попиту на українському ринку.

У зв’язку з цим новинка від КраАЗу має коштувати не більше 17 000 доларів за поточним курсом. Запуск виробництва такого кросовера можна назвати актуальним рішенням для українського ринку через різке падіння купівельної спроможності. Тим більше, що у Renault є досвід у розробці подібних моделей.

Дизайн

Представлений КрАЗ-255 2022-2023 – простий по виконанню кросовер з практично рівними кузовними елементами. Візуально він виглядає як китайські «паркетники» зразка середини минулого десятиліття. Вибір такого дизайну можна пояснити двома причинами. По-перше, це помітно знижує собівартість виробництва, що допоможе зменшити ціну серійного авто. По-друге, простий дизайн мінімізує інвестиції, необхідні для розробки подібного кросовера і запуску його серійного випуску.

Українська новинка відрізняється компактними розмірами. Ймовірно, її довжина не перевищує 4,1-4,2 метра. При цьому опубліковані рендери показують, що у кросовера КрАЗ є великий для подібних автомобілів кліренс – 175-180 мм. Такий кліренс обумовлений тим, що автомобіль буде адаптований до українських умов експлуатації.

Представлена новинка отримала нестандартний капот із великими бічними виступами. Але ця ледь не єдина складна деталь кузова може зникнути у серійної моделі. Кросовер КрАЗ дизайнер оснастив вузькою головною оптикою правильної прямокутної форми, знизу якої простяглися тонкі світлодіодні ДХО. Решітка радіатора у новинки розділена на 2 сегменти, що також дещо спрощує зовнішній вигляд автомобіля. З боків від неї розташовуються глибокі вирізи під обдування гальмівних механізмів. Але їх наявність швидше пояснюється прагненням доповнити зовнішній вигляд кросовера декоративними елементами. Новинка не отримає потужний мотор, який необхідно поєднувати з міцними гальмівними механізмами, що потребують активного обдування.

Задня частина КрАЗ-255 2022-2023 ще більше схожа на китайські кросовери минулих років. Там можна побачити велику оптику, яка у базовій версії, ймовірно, буде галогенною. У центрі багажні двері згинаються всередину. При цьому ручка відкривання знаходиться нижче, а не над номерним знаком. Дане рішення також показує, що при проектуванні кросовера розробник розглядав як прототип моделі минулих років. Завершує образ української моделі пластиковий обвіс, що йде вздовж колісних арок, обох бамперів та бічної частини кузова.

Технічні характеристики

Одним із можливих варіантів розвитку кросовера КрАЗ, який можуть вибрати розробники, є створення автомобіля на платформі B0 або B0+. Це застаріле шасі, але воно дозволить випустити дійсно недорогий кросовер компактного розміру.

Найімовірніше, якщо проект створення моделі КрАЗ-255 2022-2023 буде реалізований, то вона отримає старий 1.4-літровий 4-циліндровий двигун Renault. Його максимальна віддача досягає 75 к.с., а тяговий момент дорівнює 115 Н*м. Можливо для української новинки підготують ще й 1.6-літровий агрегат. Його максимальна віддача в залежності від модифікації варіюється від 88 до 133 к.с. Але швидше за все кросовер КРАЗ отримає саме малопотужні варіанти двигуна.

За умовчанням українську новинку оснастять 5-ступінчастою механічною КПП. Можливий також варіант із 6-ступінчастими «механікою» та «автоматом». При цьому кросовер КрАЗ випускатиметься лише у передньопривідному виконанні.

Початок продажів

На даний момент завод КрАЗ практично не випускає автомобілів. В останні роки він отримував підтримку з боку держави, проте поки що нормалізувати виробничий процес не вдалося. У свою чергу, Renault не робила жодних заяв щодо розвитку своєї присутності на українському ринку. Тому ймовірніше, що представлений кросовер ніколи не буде реалізований у вигляді серійної моделі.