Уряд готує законопроєкт про додатковий збір на імпорт товарів, повідомляє народний депутат Максим Железняк.

Це робиться для того, щоб зменшити тиск на гривню, тобто щоб в країну завозили менше імпортної продукції, на яку треба тратити валюту. Цікаво, що для збільшення вартості імпортних товарів уряд обрав концепцію не додаткових імпортних мит (вона складна в адмініструванні), а запровадження 10% збору на валютообмінні операції для купівлі всіх імпортних товарів та послуг, пише Auto24.

”Очікується, що КМУ внесе законопроєкт у Верховну Раду в найближчі тижні”, – говорить нардеп. Однак навряд чи депутати одноголосно приймуть цю ідею. Адже серед товарів, які зараз ввозять в Україну, багато критичного імпорту, який не виробляється в нашій країні – наприклад, пальне та нафтопродукти. Їх здорожчення викличе чергову хвилю інфляції.

Серед товарів, які подорожчають у випадку введення 10-відсоткового збору на імпорт – автомобілі та запчастини до них. Причому не лише нові. Адже минулого року близько 40% імпорту вживаних авто завозились юридичними особами, які для викупу авто за кордоном мають закупити валюту на міжбанку, кажуть в Інституті досліджень авторинку. Ситуація суттєво змінилась під час “нульового розмитнення”, яке було вигідне в основному фізичним особам, однак після його скасування знову повернулась на користь юросіб.

Якщо законопроєкт буде ухвалений, то нові автомобілі та запчастини точно подорожчають на 10%. Щодо вживаних авто, які будуть завозитись з-за кордону, то це рішення поглибить тінізацію авторинку – автомобілі будуть старатися оплатити за кордоном готівкою, щоб не переплачувати за банківський переказ, вважають в ІДА.

Щоб законопроєкт був ухвалений, його потрібно зареєструвати у Верховній Раді, розглянути у профільних комітетах, проголосувати в залі парламенту, а потім має підписати Президент. Тож до подорожчання ще є час.