Як і багато інших правил, під час воєнного стану змінилися умови отримання водійського посвідчення. З 24 липня набрала чинності нова Постанова Кабінету Міністрів, яка змінила порядок проходження навчання і іспитів.

Але чи дозволяє це пройти іспити без навчання в автошколі? Pro Гроші розібралися в цьому питанні.

Які правила діють з липня 2022 року

Згідно з Постановою Кабміну, теоретичне і практичне навчання для отримання водійських прав розділили. Відтепер охочі отримати права спочатку мають пройти курс теорії і скласти до нього іспит в сервісному центрі МВС. На цьому етапі іспит у автошколі скасували.

Якщо його все пройде успішно, протягом року водій може пройти курс практики і в обов’язковому порядку скласти іспит в автошколі.

Такий підхід пояснюють тим, що кермуватимуть на дорозі лише ті, хто повністю освоїли теоретичні знання. Самим водіям це допоможе впевненіше почуватися під час їзди та не створювати небезпечних ситуацій.

Чи можна пройти іспити без автошколи?

Ми запитали у Головному сервісному центрі МВС, чи доступна така опція, коли водій отримав усі знання самостійно і лише хоче пройти іспити для отримання документів. У сервісі відповіли, що це неможливо.

«Порядок отримання посвідчення водія єдиний для всіх категорій громадян – спочатку необхідно пройти теоретичну підготовку в автошколі і скласти теоретичний іспит. Потім здійснюється практичне навчання водінню в автошколі і складається практичний іспит», – пояснили в ГСЦ МВС.

При цьому, згідно зі змінами, не обов’язково проходити всі етапи в одній автошколі. Відтепер можна пройти перший етап в одній установі, і для практичного навчання замінити школу. Перелік акредитованих закладів можна переглянути на сайті сервісного центру.

Які знання врятують кожного водія-початківця

Раніше ми розповідали, що знання ПДР і правил водіння може не вистачити для того, аби бути вправним водієм і впевнено почуватися на дорозі. Тому є п’ять універсальних порад для початківців.

Одна з них – перед тим, як сідати в авто, потрібно вивчити його і зрозуміти, як він працює. Кожна машина схожа за принципом роботи, але відмінності є, і їх краще зрозуміти ще до того, як щось трапиться посеред дороги через їх незнання.