Щоразу, коли пальне в країні та світі починає дорожчати, автомобілісти замислюються над тим, що було б не зайвим хоча б тимчасово перейти на якусь дешевшу марку пального. Зрештою, та яка різниця – 92-й чи 95-й? Чи різниця таки є?

Деякі навіть стверджують, що дев’яносто другий бензин безпосередньо шкодить двигуну транспортного засобу і пришвидшує ремонт на СТО наших улюблених автівок. Спробуємо розібратися, чи це так, пише газета «Місто».

Бензин А-92 не низькоякісний. Строго говорячи, він низькооктановий. Саме собою це не погано і не добре. Проте з низьким октановим числом пов’язані деякі специфічні проблеми. Насамперед таке пальне не витримує високого ступеня стиснення, внаслідок чого спалах походить не тільки від іскри свічки, а й внаслідок наростання тиску. Відбувається детонація. Проблема детонації палива в тому, що трапляється вона найчастіше тоді, коли поршень ще не досяг «мертвої точки». Вибухова хвиля всередині камери вдаряє у протихід під кутом до горизонтальної площини. Це створює додаткові навантаження на поршень, який починає гальмуватися. Якщо температура після такого продовжить зростати, може статися навіть часткове оплавлення, а перспективі і залягання кілець.

Власне, справжня проблема полягає не в самому бензині, а двигунах. Точніше у встановленій у них системі захисту. Блок управління, використовуючи спеціальні алгоритми, переналаштовує запалення в такий спосіб, щоб детонації можна було уникнути. Ось тільки датчик детонації через особливості пристрою працює лише з певним видом (видами) пального. Тому, якщо двигун, розрахований строго під А-98, і додати А-95, датчик детонації починає надавати блоку управління неправильні відомості. Детонації в цьому випадку все одно вловлюються апаратурою, але надто пізно. Як результат: падіння потужності двигуна та всі негативні наслідки детонації палива.

При цьому важливо розуміти, що заправивши машину А-92 замість А-95 їздити можна. Більше того, їздити можна навіть тривалий час, якщо постійно контролювати ризик детонації пального. Цілком уберегтися від них таким чином не вийде, але кількість прецедентів можна серйозно скоротити. Для цього достатньо стежити за тим, щоб кількість обертів на тахометрі не перевалювала за позначку 2.5 тисячі. Проте, варто вирости, як паливо почне детонувати. І тут у свою чергу важливо пам’ятати, що навіть однієї детонації суміші може виявитися достатньо для псування двигуна.