Осінь вже принесла в Україну дощі та тумани, настав час підготувати автомобіль до холодів і подбати про своєчасну заміну шин. Це убереже від аварій, а в деяких випадках і від штрафу.

«Апостроф» розповідає, коли потрібно замінити шини та у яких випадках можна отримати штраф.

Літні покришки за низьких температур повітря стають жорсткими, що погіршує зчеплення з дорогою, роблячи траєкторію їзди непередбачуваною. Рекомендується ставити зимові шини, як тільки температура опуститься нижче +7 градусів.

Деякі водії орієнтуються не на температуру, а на календар, замінюючи літню гуму на зимову у середині жовтня незалежно від погоди. У будь-якому випадку не варто ставити зимові шини якщо за вікном 20 градусів тепла, тому що за такої температури вони сильно зношуються.

Щодо штрафів, то законодавство не визначає терміни заміни гуми, і як таких штрафів за їзду з шинами «не по сезону» немає. Однак у деяких випадках штраф, пов’язаний із шинами, все ж таки загрожує.

У яких випадках можна отримати штраф:

  • висота протектора менша за допустиму (1,6 мм для авто до 3,5 тонни, 1 мм для авто більше 3,5 тонни, 2 мм для автобусів, 0,8 мм для мотобайків);
  • порізи, шишки та інші ушкодження на гумі;
  • розмір, індекс навантаження та тип покришок не відповідають повній спорядженій масі автомобіля;
  • на одній осі встановлені колеса з різним типорозміром та конструкцією;
  • на різних осях одночасно використовуються шини з шипами та без.