Визубрити правила дорожнього руху і назватись автомобілістом? Не все так просто.

Професіоналами стають з роками, а точніше після отриманого досвіду у певних ситуаціях. Практика допомагає виробити водійську навичку та реакцію, пише Dexpens.

Кого пропустити у заторі?

Перше правило говорить, що потрібно пропустити перед собою автівку, котра виїжджає з двору або якоїсь приватної території. Це не є обов’язком – це всього лише прояв доброї волі та повага до учасника дорожнього руху.

Не обганяти того, хто гальмує попереду

Не раз, мабуть, бачили різке гальмування автомобіля, який рухається перед Вами. Підлаштуватись і скинути швидкість – це правильно. Не збавляючи швидкості, йти на обгін – ризиковано і необдумано.

Ви ж не знаєте, чому авто попереду зупиняється. Може, якась проблема чи просто пропускає пішохода. Тому не обганяйте.

Вантажівка

Різке гальмування до добра не приводить, а тим більше коли позаду Вас рухається вантажівка. Ваше авто значно легше, аніж габаритна вантажна машина. Ви загальмуєте швидко, а от водій позаду не зможе так різко зупинити транспортний засіб.

Не сигнальте

Якийсь відсоток водіїв думає, що всі паузи на дорогах можна вирішити з допомогою сигналу – довгого і нещадного. Наприклад, водій-початківець попереду тупить і його потрібно поквапити.

Не потрібно.

Ви теж були новачком і маєте розуміти, що не все дається одразу. А сигнал, який буде ще більше тиснути на і так схвильованого водія спереду, може спровокувати нерозумні дії та ДТП.

Повага

Якщо Ви хочете демократичної їзди та щоб Вас поважали під час руху, поважайте теж.

Ситуації трапляються різні. Повага демонструється у, здавалось би, дрібницях – блимнути фарами, показати якийсь відомий жест, пропустити перед собою, на стоянці зайняти нормально одне місце, а не кидати авто як-небудь.

Регулювання

Якщо світлофор не працює, це не означає, що можна пролетіти на всій швидкості по тій ділянці дороги. Там, скоріше за все, є регулювальник, пам’ятайте.

Пішоходи

Бачите, що людина хоче перейти дорогу на оживленій дорозі – збавляйте швидкість. Взагалі це обов’язок – зупинятись, коли людина наближається до пішохідного переходу. Своєю чергою за це він швидким кроком подолає проїжджу частину, щоб Вас не затримувати.

Такі собі дорожньо-товариські неофіційні відносини. І це правильно.

Швидкість

Так, швидкість буде залежати від знаків. Принаймні так має бути.

Але, за правилами водіїв, швидкість підбирається відповідно від потоку. Якщо всі їдуть 80 км/год, а Ви 60 – до Вас будуть питаннячка і це, в принципі, є небезпечно ще й.

Спеціальний транспорт

Як тільки чується сирена спецтранспорту, одразу перелаштовуйтесь у праву смугу, щоб ліва звільнилась і не було перешкод чи затримок. Сирену просто так не вмикають.