Багато автомобілістів стикаються з непростим вибором оптимального октанового числа для палива, що використовується в особистому транспортному засобі. Нині для більшості автівок виробниками встановлюється лише мінімальна марка пального. При цьому ніхто не забороняє автовласникам заливати, наприклад, А-95, якщо дозволено А-92. Це дає простір для експериментів, про один з яких розповіло видання Avtosota.

Практика переходу на бензин із нижчим октановим числом на зимовий період з’явилася багато років тому. Це рішення пояснюється простими фізичними властивостями палива. Що нижче октанове число бензину, то швидше він горить (за дотриманні й інших умов). Саме тому витрата палива марки А-92 буде трохи більшою, ніж А-95 на такому самому автомобілі.

Швидке згоряння суміші забезпечує простіший запуск двигуна. Влітку це відчути неможливо, але з настанням холодів ситуація змінюється. Багато водіїв зазначали, що на 92 двигун запускається простіше та швидше, ніж на 95. Особливо актуально це було раніше, але з розвитком технологій ситуація почала змінюватися.

Автомобілісти добре знають, що дизельне паливо поділяється на зимове та літнє. Різниця полягає у використанні спеціальних присадок (антигелів), що не дозволяють “солярці” значно змінювати свою консистенцію в морози. Проте, бензини теж поділяються на літні та зимові. Вимоги до них зафіксовано у державних стандартах.

Різниця між літнім та зимовим бензинами полягає в тиску насиченої пари (ТНП). Цей показник характеризує випаровуваність фракцій бензину та впливає на його пускові властивості. Щоб двигун краще запускався в холодну пору року, виробники зобов’язані домагатися більш високого ТНП шляхом використання спеціальних присадок.

Тиск насиченої пари є значно важливішим показником, ніж октанове число. При використанні якісного палива від виробника, що дотримується держстандартів, проблем із запуском виникати не повинно.

З іншого боку, ніхто не забороняє зробити експерименти. Якщо виробник допускає використання А-92, а ви заливаєте А-95, то взимку можна спробувати заощадити. За бажання завжди легко повернутися до колишньої марки палива.