Вихлопна труба автівки видає чимало її несправностей. За залишеними слідами можна визначити якість залитого пального, стан каталізатора, зношування кілець поршневої групи і багато іншого, пише MMR.

Загалом вихлопна труба машини зсередини повинна мати темно-сірий відтінок із невеликим шаром нальоту. Яскраво виражений товстий наліт сизого кольору може говорити про неправильну роботу силового агрегату. Тут може бути кілька проблем, але найчастіше має місце знос маслознімних ковпачків, а також циліндро-поршневої групи або залеглих кільцях. Також наліт сизого відтінку може говорити про задири на стінках циліндрів або пошкодження прокладки ГБЦ. При таких проблемах олива потрапляє в камеру згоряння разом із пальним, частково згоряє і потрапляє у вихлопну систему, де й осідає у вигляді сажевого нальоту.

Чорний сажевий наліт на вихлопній трубі машини також може свідчити про проблеми із системою впорскування: у цьому випадку в двигун потрапляє перезбагачена паливна суміш, що згорає не повністю.

Якщо вихлопна труба автомобіля зсередини має червоний або зелений колір, то, мабуть, в камери згоряння потрапляє антифриз. Наприклад, через пошкоджену прокладку блоку циліндрів. В цьому випадку вихлоп матиме солодкуватий запах, тому що в антифриз додають трохи ароматизаторів для виявлення витоків.