Одним із найважливіших параметрів будь-якого автомобіля є його надійність. Особливо якщо йдеться про машину, на якій доводиться їздити буквально кожен день. Фахівці різних агентств регулярно формують спеціальні рейтинги, у тому числі й рейтинги надійності. Найчастіше розраховуються вони на співвідношенні кількості звернень до автосервісів на тисячу автомобілів конкретної моделі.

Ось хто потрапив до п’ятірки антилідерів останнім часом.

1. Kia Ceed

Популярний корейський автомобіль Kia Ceed регулярно потрапляє не тільки у всілякі хвалебні рейтинги, але також виявляється і в тих списках, в які краще було б не потрапляти. За доступність та популярність автомобіль розплачується не найвищим ступенем надійності. Якщо з новими автомобілями немає майже жодних проблем, то ось 8-10-річні Kia Ceed ламаються в кількості 52.7 на 1000 на рік. Проблемними місцями «корейця» є стартер, паливний насос, свічки, каталізатор та АКБ.

2. Kia Sportage

Не рідше в антирейтинги потрапляє і родич Ceed — Kia Sportage. Багато в чому це відбувається через те, що обидва автомобілі використовують ті самі комплектуючі. Так чи інакше, але щороку на 1 000 тисяч машин реєструється 38.6 звернень з поломками в автосервісах. Найчастіше в кросовері виходить з ладу стартер, каталізатор, паливний насос. Загалом «хвороби» у машини ті ж, що й у більшості Kia.

3. Smart Forfour

Компактний автомобіль, створений на базі Mitsubishi Colt, також знайшов чим «відзначитися». Найбільше проблем виникає із віковими машинами випуску 2012-2013 років. Індекс поломки автомобілів складає 32.8 на тисячу машин на рік. До головних проблем фахівці віднесли поломки в АКПП, ГРМ, системі запалювання, а машини випуску 2015-2017 років додають до цього списку ще й відмову генератора.

4. Volkswagen Sharan

Потрапив у верхівку антирейтингу та чистокровний німецький автомобіль. Найбільше з Sharan проблем у тих, хто володіє машиною 2011-2017 років випуску. У міру збільшення віку індекс поломок стрімко зростає з 10.1 до 40.6 пунктів, що робить цей Volkswagen одним з найменш надійних автомобілів в групі. До традиційних слабких місць моделі відносять систему рециркуляції вихлопних газів та стартер.

5. Ford S-Max

На сьогоднішній день цей мінівен більше не випускається, проте машина все ще активно продається на вторинному ринку. Згорнуто виробництво Ford S-Max було у 2016 році. Автомобілі, чий вік становить 10 років, мають індекс поломки 56.9 на тисячу на рік. У машин молодше десяти років індекс скорочується до значення 30.7 пунктів. Найчастіше в цього «американця» виходить з ладу паливний насос та генератор струму. У автомобілів із дизельним двигуном відзначаються проблеми із сажевим фільтром.