На тлі війни в Україні багатьом власникам автомобілів на іноземній реєстрації не вдалося вчасно вивезти їх за межі митної території. Дехто міг, проте достеменно не знав, що під час воєнного стану це теж треба робити і закону треба дотримуватися. Штрафи у такому випадку сягають 170 тисяч гривень або загрожує конфіскація авто.

Про це повідомляє «Апостроф» з посиланням на портал «Дорожній адвокат».

Хоч на своїй офіційній сторінці Державна митна служба написала про «автоматичне» зупинення/продовження термінів тимчасового ввезення транспорту, терміни зворотного вивезення якого припадає на період після 24.02.2022 року — до подібної публічної інформації слід ставитися дуже обережно. Адже дані повідомлення суперечать законодавству. Закон передбачає індивідуальний порядок погодження зупинення терміну шляхом подання заяви у митні органи із зазначенням індивідуальних підстав та одержання погодження.

Навіть суди не завжди визнають сам по собі факт війни обставиною непереборної сили для всіх громадян і з’ясовують особливості у кожному конкретному випадку. Адже не скрізь ситуація з безпекою однакова, не всі суди та митниці зупиняють роботу. І пункти перетину кордону в більшості регіонів надалі дають можливість безперешкодно вивозити автомобілі.

Юристи описали такий випадок: чоловік увіз авто на єврономерах, у нього був рік на розмитнення, який добігав кінця 16.04.2022 року — в час війни. Прочитавши повідомлення від митниці, що штрафувати не будуть — громадянин не подавав окремо заяву з обґрунтуванням причин неможливості вивезти авто.

А під час війни ще й вирішив підзаробити коштів, надаючи послуги з перевезення через кордон інших машин під «нульове» розмитнення.

Під кінець травня на нього один із митників склав протокол про порушення митних правил за несвоєчасне вивезення авто на іноземній реєстрації, хоч прострочення становило лише 40 днів.

Примітно, що суд теж не визнав офіційне повідомлення митниці вагомим аргументом і визнав громадянина винним у вчиненні правопорушення (частина 6 статті 481 Митного кодексу України), та конфіскував ввезене авто.

Юристи зауважують, що для продовження чи зупинення терміну перебування машини в Україні є обов’язковим письмове рішення (згоду) митного органу, через який його було ввезено. Для цього потрібно подати в митний орган відповідну заяву, де вказано конкретні причини в ситуації.

Усім таким власникам авто на єврономерах треба звернутися до відповідних митниць із заявами про продовження чи зупинення терміну перебування їх авто в Україні.

Письмове рішення потрібно пред’явити на пункті пропуску митного контролю при вивезенні транспорту. Інакше — чекає штраф до 170 тисяч чи конфіскація авто.