Водії, напевно, знають про ситуації, коли інспектор поліції зупиняє керманича за порушення правил дорожнього руху, забирає його документи й у службовому автомобілі виписує постанову про накладення штрафу.

Про це пише «Апостроф». Наголошується, що штраф водію без проведення розгляду справи є незаконним й автовласник може звернутися до суду.

Суди першої та апеляційної інстанції виявили, що водій дійсно порушив ПДР, у той же час погодились з аргументами водія щодо неприпустимості формального складення постанови у службовому автомобілі без проведення розгляду справи.

Зокрема П’ятий апеляційний адміністративний суд нагадав департаменту патрульної поліції, як процедура розгляду справи, згідно з частиною 1 статті 279 КУпАП, розпочинається з представлення посадової особи.

Частиною 2 зазначеної статті встановлено, що посадова особа має оголосити, яка справа підлягає розгляду, хто притягається до адміністративної відповідальності та роз’яснює права та обов’язки. Вже після цього оголошується протокол про адміністративне правопорушення.

Розглядаючи матеріали справи суд зробив висновок, що патрульна поліцейська фактично не здійснювала розгляд справи про адміністративне правопорушення у вищевказаному порядку та лише склала оскаржувану постанову, перебуваючи у службовому автомобілі.

За наслідками розгляду справи №489/434/20 суди визнали постанову поліції про притягнення водія до адміністративної відповідальності протиправною та скасували її.

Таким чином, навіть якщо водій порушив ПДР, це не звільняє інспектора від обов’язку дотриматись процедури розгляду справи. Якщо ж інспектор обмежився формальним складенням постанови без проведення розгляду справи, такий штраф є незаконним та підлягає скасуванню, навіть якщо водій дійсно порушив правила.