Після ракетних ударів росіян по українських містах 10 жовтня люди ліквідують наслідки, також є загиблі. Така атака була однією з наймасштабніших за останній час, і українці одразу на хвилі паніки пішли скуповувати продукти та пальне.

Що відбувається на заправках, яка ситуація насправді, і чому не потрібно хвилюватися щодо бензину — матеріалі видання «Pro Гроші».

Бензину вистачить усім

Після завершення тривалого ракетного обстрілу у мережі почали з’являтись повідомлення про те, що на АЗС утворились кілометрові черги. Деякі водії заливають бензин не лише в бак, але й беруть з собою каністри та інші ємності.

Проте експерти та представники влади наголошують, що причин для паніки немає. Директор «Консалтингової групи А-95» Сергій Куюн написав, що все так, як і завжди.

«Паливний ринок функціонує нормально. Є запаси, а головне – стабільно йдуть нові постачання», – пояснив Куюн.

При цьому він додав, що залити повний бак ніколи не завадить. Водночас голова парламентського комітету з питань енергетики та ЖКП Андрій Герус заявив, що єдина причина великих черг на АЗС – «емоційне ірраціональне сприйняття ситуації».

У першій половині дня деякі заправки і справді були закриті. Але це було не через відсутність пального, а через повітряну тривогу. Зараз же більшість АЗС відновили роботу, крім того, пального в Україні вистачає.

«Нафтопродуктів у країні достатньо, і вони роззосереджені по великій кількості місць зберігання. Ракетних ударів по місцях зберігання нафтопродуктів сьогодні не було, та й такі удари вже не будуть ефективними», – наголосив Герус.

Самі мережі АЗС також повідомляють, що все працює у звичайному режимі, і, окрім пального, клієнтам доступні вода, продукти чи побутові товари. Також на заправках працюють гарячі лінії, на які можна дзвонити у разі якихось питань.

Дефіциту пального не буде

Раніше наша редакція спілкувалась із Сергієм Куюном, і він пояснив, що про жоден дефіцит не може бути й мови.

У цьому році в нас все нове, нові джерела постачання, ринок побудований з нуля. Те, що я бачу по великих постачальниках, вони не передбачають проблеми з зимовим пальним. Північна Європа теж досить прохолодна, і тому там це пальне є, його виробляють. Відповідно, я впевнений, що воно буде, – пояснив фахівець.

Куюн додав, що навіть якщо Україну накриватимуть масові обстріли, зруйнувати паливну інфраструктуру вже неможливо. А все тому, що завозять в Україну пальне сотні постачальників, яких буде дуже важко зупинити.